Sociale huisvesting Mechelsesteenweg – Heist-Op-Den-Berg

Sociale huisvesting Mechelsesteenweg – Heist-Op-Den-Berg

De opdracht voor de Maatschappij voor de Huisvesting (kanton Heist-op-den-Berg) bestaat uit een aanbod van appartementen (type 1/2, 2/3), rolstoeltoegankelijke appartementen (type 1/2) en woningen (type 3/4).

Dit diverse aanbod wordt op de site onderverdeeld over 3 zones en typologieën: erfwoningen (appartementen), urban villa (appartementen) en parkwoningen (halfopen bebouwing). De wooneenheden worden zowel te midden van de site, als aan de rand van het perceel gepositioneerd waardoor de opdracht haar connectie vindt bij de stedelijke en groene omgeving van Heist-op-den-Berg.

Het grote groene park vormt het centrale punt in het ontwerp. Het park wordt aangelegd als een grote, groene, publieke ruimte. Iedere gebruiker vindt er zijn eigen plekje terug: wandelaar, fietser, sporter,… De verschillende zones worden zonder barrières ondergebracht in één groot geheel. Verschillende elementen worden aangewend om de beleving/het gebruik van het park te stimuleren: een wadi met rietplassen, boomgaard, sportplein, speeltuigen, banken,…

Op de kop van het park staat een ‘urban villa’ met 13 appartementen. De centrale ligging resulteert in een alzijdig gebouw, zodat het beeld vanuit het park vanuit iedere plek wordt opgeladen door de aanwezige terrassen. Doordat de woningen elk naar een andere oriëntatie gericht zijn, is er geen enkel onderling privacy-conflict.

14 individuele parkwoningen bevinden zich aan de oostzijde van het park en vormen een duidelijke scheiding tussen private en publieke ruimte. Het gevelfront aan het park doet een krachtige, ruimtelijke structuur ontstaan, zonder een starre rij te vormen. Door de woningen onderling ten opzichte van elkaar te verschuiven wordt het eenzijdige gevelvlak leven in geblazen.

Tenslotte strekken 18 erfwoningen zich uit in een langgerekt volume van de Mechelsesteenweg tot aan het centrale park. De woningen hebben elk hun eigen voordeur aan het erf of park en beschikken over een grote tuin of een ruim dakterras.

Ze zorgen voor de verbinding met het park.

Technische info

Opdrachtgever

SHM Kanton Heist-Op-Den-Berg

Locatie

Heist-Op-Den-Berg

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2013 – Present

Oppervlakte

3.875,00 m²

Status

In uitvoering

Fotografie

© Archiles Architecten