Maison Auguste – Geel

Maison Auguste – Geel

Het project is gelegen op de hoek van de gemeentewegen Pas en Stelenseweg, op wandelafstand van de Markt, in het centrum van Geel.

Het gebouw bestaat uit 5 bouwlagen, waarvan 3 bouwlagen een aansluiting maken op het aanpalende gebouw zodat de blinde gevel bijna volledig weggewerkt is.

In de detaillering van het gebouw en de gevel is er getracht om de massiviteit te beperken en te zoeken naar een aansluiting op schaal van de buurt. Hiervoor is gekozen om de gevel aan de Pas 1 meter te laten inspringen en op de kop van het gebouw de terrassen (passerelle) 1 meter te laten uitkragen. De uitwerking van de gevel, met zijn afgeronde hoeken en glasgebruik, in combinatie met de uitkragende terrassen, maakt dat het gebouw een slanke uitstraling heeft en de locatie dit bouwvolume kan verdragen.  Door middel van grote glaspartijen wordt gezorgd voor een maximum aan natuurlijke lichtinval.

Gezien de drukte van de plek worden de grotere terrassen inpandig voorzien. Ter hoogte van de terrassen zal dezelfde ritmiek van de gevel doorgetrokken worden. De penanten zullen ervoor zorgen dat er een geborgen plek wordt gecreëerd en eveneens erover waken dat de uitstraling van het gebouw slechts in beperkte mate beïnvloed wordt door de invulling van de terrassen.

De bovenste 2 bouwlagen van het gebouw worden 4,75 meter teruggetrokken ten opzichte van de perceelgrens. Op deze 2 bouwlagen wordt er eveneens voor inpandige terrassen gekozen. De rest van het dak wordt ingericht als groendak waardoor er zeker voldoende buffer ontstaat naar het aangrenzende perceel.

Voor de eenheid van de gevels en het onderhoud van het groendak, wordt er toch verkozen om de borstwering door te trekken tot op de perceelgrens.

Op het gelijkvloers kan je een handelsruimte vinden van 186m², deze is rondom de hoek de Pas – en Stelenseweg volledig omgeven door glas.

Technische info

Opdrachtgever

A. Verelst Development

Locatie

Geel

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2013 – Present

Oppervlakte

1385,00 m²

Status

In uitvoering

Fotografie

© A. Verelst Development