Sporthal – Hamont-Achel

Sporthal – Hamont-Achel

De nieuwe sporthal de Koekoek in Hamont-Achel is optimaal ingepast in de groene woonomgeving en kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. De rode bakstenen in de plint geven het gebouw een warme uitstraling. De grote ramen in de gevel en de gebogen glazen hoekpui zorgen voor transparantie en maken dat het gebouw zich zacht voegt in de omgeving. De compacte sporthal is duurzaam qua energie- en materiaalgebruik en flexibel in gebruik. Archiles architecten leverde in samenwerking met het Nederlandse architectenbureau ZJA het ontwerp voor de nieuwe sporthal de Koekoek.
De sporthal biedt een thuisbasis voor verschillende sportclubs, de topvolleybalclub Tectum Achel en de leerlingen van naastgelegen basisschool. Naast een grote sportzaal, is er onder meer een tribune voor ruim 680 toeschouwers, een cafetaria en een multifunctionele zaal.

 

Optimaal ingepast in groen woongebied

De Koekoek ligt in een groen woongebied met vooral vrijstaande huizen. Om de visuele impact op de omgeving te veraangenamen is gekozen voor een opbouw in drie lagen, waarvan de onderste zich voegt naar de in de streek karakteristieke rode baksteen. Tussen de eikenbomen ligt het accent op de onderste bakstenen plint, terwijl de lichte aluminium bovenste lagen, waarvan de bovenste nog eens terugwijkt minder aandacht vragen tussen de takken en tegen de achtergrond van de lucht. Het hele gebouw heeft afgeronde hoeken en een heldere en zachte uitstraling. Aan de voorzijde is een van stalen lamellen gemaakte luifel. Een gebogen glazen hoekpui en een speels patroon van verticale ramen aan de lange circulatieruimte langs de Koekoeksweg geven verbinding tussen binnen en buiten en scheppen een veilige overzichtelijke omgeving.

 

Compact en flexibel ontwerp

De ingang van de Koekoek bevindt zich tussen het gedeelte met transparante kantoorruimtes en de polyvalente zaal. Aan de westzijde is de kantine te vinden, die middagzon heeft, zicht geeft op de speelweide en het verst verwijderd ligt van de woonbebouwing.
De sportzaal en tribune zijn kolomvrij. De van GLT (glue laminated timber) gemaakte spanten zorgen voor een veertig meter brede vrije sportruimte met een hoogte van twaalf meter, dat voldoet aan vereisten voor wedstrijden op het hoogste niveau. Met de hoogwaardige vloer van vlak-elastisch parket, en een met hout beklede achterwand geven die houten constructieve elementen een warme en vriendelijke sfeer aan de sportzaal. Er is een tribune die, inclusief uitschuifbaar deel, 684 supporters kan herbergen.
Dit compacte ontwerp zet ook in op flexibiliteit. Tussen de multifunctionele zaal en de cafetaria zijn mobiele scheidingswanden voorzien.

 

Energiezuinig en duurzaam

De nieuwe sportaccommodatie moest in eerste instantie meer ruimte bieden en stukken energiezuiniger zijn. De nieuwe Koekoek is niet alleen optimaal geïsoleerd en op het dak voorzien van zonnepanelen, het heeft ook een ventilatiesysteem dat verwarmt en koelt met behulp van warmtepompen. Er wordt warmte teruggewonnen uit het afvoerwater van de douches, en het gebouw verbruikt geen gas.
Door de uitgebreide toepassing van gelamineerd hout spaart dit ontwerp energie-intensief beton en staal uit, en levert daarmee een duurzame bijdrage. Bovendien bindt het GLT CO2 en is het materiaal demontabel en herbruikbaar. Bij het inrichten van de omgeving is gedacht aan maximale waterberging, door de aanwezigheid van veel groen, poreuze stenen op de parkeerplaats en wadi’s.

Technische info

Opdrachtgever

Stad Hamont-Achel

Locatie

Hamont-Achel

Ontwerpteam

Archiles architecten & ZJA

Aannemer

vanhout.pro

Periode

2022 - heden

Oppervlakte

4.532 m² m²

Budget

8.947.154,90 EUR

Status

Ontwerp

Fotografie

© ZJA