Sport- en recreatiesite ‘Vrijbroekpark’ – Mechelen

Sport- en recreatiesite ‘Vrijbroekpark’ – Mechelen

Als uitloper van het Vrijbroekpark in Mechelen tracht de nieuwe site een verbindend element te vormen tussen sport en park. Het nieuwe masterplan biedt ruimte voor 3 kunstgrasvelden, 2 natuurgrasvelden, een multiveld, beachvelden, calistechnics en een Finse piste. Centraal op de site is het facilitair gebouw dat als ondersteunend element alle sporten op de site mogelijk moet maken en ook plaats moet bieden aan de supporters en recreanten die gebruik maken van de cafetaria.

Het gebouw is opgevat als een volume met 2 bouwlagen, waarbij de gelijkvloerse verdieping focust op de sportieve ondersteuning. Hier bevinden zich de kleedkamers, sanitaire ruimtes en alle sportbergingen en technische lokalen. De bovenste verdieping huisvest de cafetaria, het dakterras en het wedstrijdsecretariaat.

Het gebouw is ontworpen als een duurzaam en stootvast volume dat zich integreert in zijn groene omgeving. Betonnen gevelpanelen zorgen op de gelijkvloerse verdieping voor de robuustheid, terwijl de houten gevelbekleding op de bovenste verdieping aansluiting zoekt bij het sport- en parkgebied waarin het gebouw zich bevindt.

Naast de sportieve eisen die aan het gebouw worden gesteld, dient het nieuwe volume ook als ‘poortwachter’ naar het achterliggende Vrijbroekpark. Het gebouw omvat dan ook een grotere inkomhal waarin bezoekers informatie kunnen verkrijgen en gebruik kunnen maken van alle andere voorzieningen.

Het interieur wordt ontworpen als een uitgewerkte versie van het ‘ruwbouw = afbouw’-principe, waarbij ook de stootvastheid en het onderhoudsaspect belangrijke kenmerken vormen.

Technische info

Opdrachtgever

AGB Sport & Recreatie Mechelen

Locatie

Mechelen

Ontwerpteam

Archiles Architecten, Omgeving

Periode

2021 – Heden

Oppervlakte

2.375,00 m²

Status

Ontwerp

Fotografie

© Archiles Architecten