Gymhal – Dessel

Gymhal – Dessel

In Dessel dringt de herbouw van de bestaande sporthal zich op aangezien het bestaande gebouw energetisch en ruimtelijk niet meer aan de vraag beantwoordt. Hierbij wordt het bestaande gebouw integraal gesloopt, om een nieuwe gymnastiekhal met cafetaria en polyvalente ruimte in de plaats te bouwen.

Het gebouw bestaat uit een verdiepingshoge plint uit rood zichtbeton, met hier het volume van de gymhal in geïntegreerd. De volumetrische werking toont hierdoor haar programma en wordt zelfs nog versterkt in de kleur- en materiaalkeuze van het project. Het rode beton van de plint huisvest het grootste deel van het programma en staat tegenover de bovenbouw in een contrasterende witte metalen gevelbekleding dewelke op zijn beurt het sportieve programma en de cafetaria huisvest. De kleurkeuze vormt een subtiele knipoog tot de overliggende tennispleinen en creëert hierdoor een samenhorigheid voor de hele sportsite.

Toetreding tot het gebouw gebeurt via het nieuwe autoluwe plein aan de zijde van tennisclub Spinnis. Van hieruit is er doorheen het beglaasde deurgeheel, zicht tot in het hart van de gymhal waar ook in het interieur het rode beton en witte afwerkingsmaterialen de beleving bepalen.

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich alle dienende functies met betrekking tot de gymhal, ook bevinden zich hier een polyvalente ruimte en de onthaalbalie. Op de verdieping situeert zich de cafetaria met zicht op de gymhal, een toeschouwerszone die in rechtstreeks contact met de gymhal staat en is er ook een ruim zuidoost gericht terras met connectie en zicht naar de tennisclub.

Technische info

Opdrachtgever

Gemeente Dessel

Locatie

Dessel

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2022 – Present

Oppervlakte

1.858,77 m²

Status

In uitvoering

Fotografie

© Archiles Architecten