Basisschool ‘Pierenbos’ – Halle Zoersel

Basisschool ‘Pierenbos’ – Halle Zoersel

De school met sporthal bevindt zich in het dorpscentrum en versterkt zo de kern van Halle Dorp.

Het concept is opgevat als besloten schoollandschap omzoomd door groen. Door het gebouwde volume op te delen in verschillende, kleinere entiteiten voor kleuter- en lagere school en sporthal, met elk hun eigen toegang, wordt de grote korrel doorbroken en ontstaat een open, luchtige geheel met gebouwen en circulatiestromen die op maat zijn van de omliggende bebouwing. Aan de noordzijde krijgt de school een gezicht aan de dorpskamer; de openheid wordt hier goed waarneembaar en zorgt voor een sterke visuele en fysieke relatie tussen de dorpskamer en de school. Door de strategische inplanting van de sporthal werkt ze als een scharnier tussen de school en het dorp en kan ze als volledig onafhankelijk deel functioneren.

Ook de refter en een extra polyvalente speelhal zijn strategisch ingeplant als schakel tussen de lagere school en de kleuterschool, met mogelijkheid tot gebruik, net als de sporthal, door de bewoners van Halle. Door alle klaslokalen rond de speelplaats te organiseren ontstaat een leesbaar en functioneel geheel waarbij de verschillende ruimtes met elkaar in contact staan en relaties met elkaar kunnen aangaan.

De gelijkvloerse bouwlaag wordt vormgegeven in een beige gevelsteen die aansluit bij de materialiteit van de omgeving. De verdieping onderscheidt zich van de omgevende woningen door haar metalen bekleding in een golvende plaat. De sporthal krijgt hierdoor een subtiel blinkende afwerking in aluzink, de school zelf krijgt een warme geeltint.

Een logische en praktische organisatie ligt aan de basis van de uitwerking van de sporthal. Er is maximaal ingezet op een leesbaar en functioneel gebouw voor de bezoekers. Robuuste en onderhoudsvriendelijke materialen worden gehanteerd om een duurzame sporthal op te richten.

Een groene zone rondom de school, met ook kleine tuintjes bij de kleuterklassen, zorgt voor het behoud en het versterken van het groene karakter van het dorpscentrum.

Technische info

Opdrachtgever

Gemeente Zoersel

Locatie

Halle Zoersel

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2015 – 2017

Oppervlakte

4.345,00 m²

Status

Uitgevoerd

Fotografie

© Liesbet Goetschalckx