Basisschool en internaat ‘Einstein’ – Evergem

Basisschool en internaat ‘Einstein’ – Evergem

De Einstein-campus in Evergem wordt uitgebreid met een stimulerende en groene speel-, leer- en leefomgeving.

Door verhuizing naar deze site sluit basisschool Het Molenschip aan bij de secundaire school Einstein en zorgt ervoor dat de scholengroep zich samen op eenzelfde plek kan organiseren.

De bouwzone voor het nieuwe internaat en schoolgebouw wordt voorzien in het Noordoosten van de scholensite en is quasi volledig omringd door groen. Deze rustige “uithoek” op de campus is de uitgelezen plek om een inspirerend schoolgebouw neer te zetten dat de relatie met de groene omgeving aangaat. Daarnaast schept het ook de mogelijkheid om een internaat en schoolgebouw in te planten waar leerlingen ook echt tot rust kunnen komen zonder de storende impulsen van verkeersdrukte en omgevingslawaai. Bovendien zorgt de afwezigheid van verkeer voor een perfect veilige speel- en leeromgeving.

Het ontwerp is een alzijdig en compact gebouw dat is uitgewerkt als een samengaan van drie deelvolumes. Een laag volume op maat van de kleuters vooraan, gevolgd door een hoger volume met de lagere school, de hoofdinkom en de administratie. Deze twee volumes vormen de ‘voorgevel’ in relatie met de campus. Het hoogste volume voor het internaat bevindt zich achteraan, omringd door de rust en het groen van de landelijke omgeving.

Het ontwerp dient een duurzame, flexibele en brede open school waarbij volop wordt ingezet op innovatief onderwijs. Dit gebeurt d.m.v. clusters en grote landschapsleslokalen in plaats van ‘klassieke’ individuele klaslokalen, waarbij ook het door ons ontworpen meubilair en de nieuwe avontuurlijke buitenspeelruimte een grote rol zullen spelen. Het resultaat is een inspirerende en motiverende omgeving die zeer nauw aansluit bij het natuurlijke ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren.

Aandacht voor duurzaamheid is vandaag niet langer een optie, maar een plicht.

Er wordt gefocust op robuustheid en flexibiliteit omdat een duurzaam gebouw niet alleen kwalitatief moet zijn om een lange levensduur te garanderen, maar ook een gepast antwoord moet kunnen blijven bieden op de immer veranderende noden en eisen van het onderwijs. Daarom kan elke ruimte op tal van verschillende manieren aangewend worden om optimaal dienst te doen als flexibele en dynamische leeromgeving op maat van de leerlingen.

Dit systeem zorgt voor een welkome systematiek waardoor alle ruimtes in het schoolgebouw als een raderwerk in elkaar klikken en samenwerken. Alles staat in contact met elkaar en vloeit in elkaar over om ontmoeting en spontane leermomenten mogelijk te maken.

Zowel de flexibele structuur als de aanpasbare en uitbreidbare technieken die we in dit ontwerp implementeerden zorgen ervoor dat het schoolgebouw zich als een kameleon kan aanpassen en de campus Einstein de toekomst met open armen kan ontvangen.

Technische info

Opdrachtgever

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Locatie

Evergem

Ontwerpteam

Archiles Architecten, Osk-Ar

Periode

2021 – Present

Oppervlakte

3.286,00 m²

Status

In uitvoering

Fotografie

© Claar