Kantoorgebouw Swinnen – Balen

Kantoorgebouw Swinnen – Balen

Om de verdere groei van algemeen bouwbedrijf Swinnen te kunnen garanderen wordt er een nieuw kantoorgebouw met magazijn gebouwd op de industriezone Holven te Balen.

Centraal op de site, op de kop van de straat, wordt het kantoorgebouw ingeplant. Door deze positie is het gebouw zichtbaar aanwezig in het straatbeeld en heeft het bovendien een goed overzicht over de terreinen en het magazijn rondom. Om dit extra te benadrukken wordt het hoofdvolume met de werkplekken opgetild boven het maaiveld. Dankzij een volledig transparant gelijkvloers met de onthaalfuncties en vergaderzalen loopt de open ruimte rondom het kantoorgebouw visueel door. Het monolithische hoofdvolume wordt extra benadrukt door zijn strakke vormgeving en volledige materialisatie in Azengar zink. Patio’s brengen groen en extra daglicht tot in het gebouw.

Alle technieken en verlichting worden weggewerkt in het witte klimaatplafond, dat zorgt voor de nodige verwarming en koeling. Wanden en vast meubilair worden afgewerkt in het wit, met hier en daar accenten in hout die samen met de houten vloer voor een warme, aangename werkomgeving zorgen. Enkele rode zitelementen brengen kleur in het gebouw. Op het gelijkvloers zorgen hoge geïntegreerde maatwerkkasten voor een afscheiding tussen de verschillende ruimtes. De ruime werkplekken bovenaan zijn opgevat als individuele werkplekken maar door het gebruik van glazen wanden en lage kasten worden onderlinge relaties en transparantie doorheen de ruimte behouden.

Er wordt volop ingezet op hernieuwbare energie om tot een duurzaam gebouw te komen. De stalen constructie met geprefabriceerde houtskelet gevelpanelen levert een K-peil van 37 op en dankzij een PV-installatie, een intelligent gebouwbeheersysteem en een geothermisch recirculatiesysteem met warmtepomp, onttrekkingsput en retourput wordt een E-peil van 37 bereikt.

Technische info

Opdrachtgever

Algemeen Bouwbedrijf Swinnen

Locatie

Balen

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2014 – 2017

Oppervlakte

3.100,00 m²

Status

Uitgevoerd

Fotografie

© Dennis De Smet