Kantoorgebouw IOK – Geel

Kantoorgebouw IOK – Geel

Het ontwerp en de realisatie van het kantoorgebouw voor de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen in Geel start vanuit de doorgedreven visie van de bouwheer op het vlak van duurzaamheid. Allereerst is er vanaf de beginfase van het project voor gekozen om de beschikbare ruimte in de omgeving maximaal te benutten. Om dit te bereiken wordt maximaal in de hoogte gebouwd, conform de ruimtelijke richtlijnen uit de visienota Hoger Bouwen, opgesteld door de stad Geel eind 2011. Het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw voor IOK draagt ook bij tot het uitbouwen van het verkeersknooppunt aan de ring van Geel als een volwaardige stadspoort, zichtbaar vanuit de wijde omgeving.

Samen met het ontwerp van het kantoorgebouw is een masterplan opgesteld voor de volledige site. In de toekomst kan het huidige terrein uitgroeien tot een ‘wetenschapspark’ dat grenst aan de ring van Geel. Dit kantoren- en bedrijventerrein is gestructureerd vanuit een logische schakeling van eenvoudige volumes rond een centrale ruimte. De duurzaamheid doorheen de tijd, waarbij het nuttig gebruik van de ruimte centraal staat, wordt verzekerd binnen dit masterplan.

Het nieuwe hoofdkantoor neemt een prominente plaats in binnen dit toekomstige ensemble. Het eenvoudige, rechthoekige volume staat langs de ringweg van Geel en door zijn hoogte van 6 bouwlagen bezet het een duidelijke plaats in het straatbeeld. De kantoren zijn georganiseerd rond een compacte technische kern. Door de eenvoud in structuur wordt een erg flexibele indeling bekomen die kan variëren doorheen de tijd. Op het gelijkvloers zijn de receptie en vergaderzalen van het kantorencomplex gelegen. Door verschillende uitsprongen in de gevel worden deze functies benadrukt in het volume en worden relaties gelegd met de nevenliggende bestaande kantoren.

Een structureel raster – gebaseerd op de economisch meest efficiënte afmetingen – is doorgetrokken doorheen het volledige ontwerp en wordt bovendien vertaald in de gevel. Het ritme van de houten gevelelementen doorbreekt het strakke patroon van de raamopeningen en zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk gevelbeeld. Het materiaalgebruik en de detaillering zijn een vertaling van de link tussen het commerciële programma en de eerder landelijke omgeving met open velden.

Technische info

Opdrachtgever

IOK Geel

Locatie

Geel

Ontwerpteam

Archiles Architecten, Hub Architecten

Periode

2013 – 2014

Oppervlakte

8.041,00 m²

Status

Uitgevoerd

Fotografie

© Ilse Liekens