Kantoorgebouw Archiles Architecten – Geel

Kantoorgebouw Archiles Architecten – Geel

Het kantoorgebouw is gelegen in het centrum van de stad, grenzend aan het stadspark.

Het gebouw is uitgewerkt als een aaneenschakeling van drie volumes, met variërende bouwhoogtes en variërende afstanden tot de randen van het perceel. Door deze schakeling in verschillende, kleinere entiteiten wordt de grotere schaal doorbroken en past het zich aan op de maat van de omliggende bebouwing. Het gebouw is gematerialiseerd in een rood/bruin genuanceerde gevelsteen, die aansluit bij de materialiteit van de omgeving en die refereert naar het vroegere gebouw op het perceel.

Veel aandacht is besteed aan een groene omkadering van het gebouw in zijn omgeving waarbij er maximaal is ingezet in het versterken en opladen van de voetweg, gelegen langs de zijgevel van het gebouw. Dit is mogelijk door de inkom van het kantoorgebouw langs de voetweg te voorzien en zo de gevel langsheen de voetweg te ontwikkelen als een ‘open’ gevel. De zijgevel wordt zo mee een ‘voorgevel’ en geeft beleving en sociale controle aan de voetweg. Door het volume niet overal op de zijperceelsgrens te positioneren maar hier en daar wat afstand te houden, wordt een voldoende grote groene buffer tussen de voetweg en het gebouw gecreëerd. Het opzet is om deze groene buffer, samen met de tuin en het groendak, op een natuurlijke wijze aan te planten met gevarieerde en inheemse flora met uitgesproken ‘faunaminnend’ karakter.

Op het gelijkvloers bevinden zich werkplekken, een vergaderruimte, een keuken/polyvalente ruimte en sanitaire voorzieningen. De vloer en wanden zijn uitgevoerd in zichtbeton. De combinatie van het zichtbeton met eikenhouten plafond en maatwerk geeft het geheel een warm karakter.

De verdiepingen zijn tevens uitgevoerd in dezelfde combinatie zichtbeton (plafond en wanden) en eik (parket + maatwerk). Op de eerste verdieping bevinden zich werkplekken, op de tweede verdieping werkplekken, een vergaderzaal/bibliotheek en een ruim atelier.

Technische info

Opdrachtgever

De Kastaar Bv.

Locatie

Geel

Ontwerpteam

Archiles Architecten

Periode

2020 – 2022

Oppervlakte

490,00 m²

Status

Uitgevoerd

Fotografie

© Evenbeeld