Nieuws

7 juli 2022

Nieuwe Sporthal – Noorderwijk

De sporthal krijgt een gezicht langs het centrale speelplein van de dorpskern van Noorderwijk. De hoofdinkom met foyer en onthaal die zich hier bevinden, zorgen voor de nodige interactie met de andere gemeenschapsfuncties rondom het plein.
Visualisatie © archiles architecten

20 juni 2022

De verhuis naar ons nieuw kantoor is een feit!

Sinds kort hebben we ons nieuwbouw kantoor in Geel in gebruik genomen. Graag delen we enkele foto’s van het resultaat.

 

Fotografie © Evenbeeld

 

Nieuw adres: Lebonstraat 43 – 2440 Geel

17 december 2021

Archiles Architecten en ZJA winnen twee prijsvragen in Willebroek en Turnhout

De combinatie Archiles Architecten en ZJA heeft in 2021 twee prijsvragen gewonnen in België. In de nazomer werd aan hen de opdracht voor het ontwerp van een balsportcomplex en belevingspark in Willebroek gegund en onlangs dat van een nieuw te bouwen sportcomplex met klaslokalen in het Stadspark in Turnhout. Beide ontwerpen zijn compact, efficiënt en uitnodigend, naadloos ingepast in de groene omgeving en hebben een uitgesproken klimaatambitie.

 

Balsportcluster met belevingspark Willebroek:

 

Het winnende plan van ZJA, Archiles en OMGEVING in Willebroek maakt optimaal gebruik van de bestaande kwaliteiten en zet deze in voor de verbetering van de groenbeleving, het waterbeheer en de aansluiting met de omringende wijken.

Koen Dergent (architect/bestuurder Archiles Architecten): “Uitgangspunt van ons ontwerp voor AGB Willebroek was een goede verhouding tussen het gebouw en het belevingspark. Het complex vlijt zich als een zo luchtig mogelijk volume tegen de noordwestelijke rand van het park, in de vorm van twee hoge volumes – de sportzalen – geschakeld door de ondersteunende functies in het midden. De voorgevel is naar het park gericht en de ingang al van veraf zichtbaar.”

 

Sportcomplex met klaslokalen Turnhout:


De 50 jaar oude en te kleine sporthal in Turnhout is aan vervanging toe. Ralph Kieft: “Midden in het stadspark, met zijn majestueuze bomen, bochtige lanen en paden en open grasvlaktes zal het nieuwe sportcentrum een prominente plek innemen. Met zijn afgeronde, houten gevels past het ontwerp naadloos in deze omgeving. Een uitgesproken luifel zorgt voor een maximaal welkom gebaar en achter de ramen is al een glimp op te vangen van de publieke bestemming. Als eyecatcher bekroont een glazen klimtoren het gebouw.”

 

19 november 2021

Publicatie ‘Made In Kempen’ – Archiles architecten en ZJA ontwerpen nieuw sportcomplex stadspark Turnhout

Lees het volledige artikel via deze link.
Publicatie © Made in Kempen

3 september 2021

Kantoorgebouw Archiles architecten – Geel

De ruwbouwwerken van ons nieuw kantoorgebouw gaan goed vooruit, volgende fases zijn het buitenschrijnwerk en de gevelsteen

12 augustus 2021

Winnende visie kan worden uitgevoerd – Balsportcluster met belevingspark op site ‘De Schalk’ – Willebroek

De gemeente Willebroek droomt van een nieuw sportcomplex op site ‘De Schalk’, waar zowel topsporters als recreanten een plaats vinden om hun geliefde sport te beoefenen, in een goed uitgeruste zaal of in de aangename buitenlucht.

 

Ons team kijkt er dan ook naar uit om deze boeiende droom te helpen realiseren.

 

In samenwerking met ZJA en OMGEVING

Visualisatie © ZJA

Archiles architecten

9 juli 2021

Time flies – 35 jaar Archiles architecten

9 juli 1986: de oprichting van Archiles architecten vond plaats! In de 35 daaropvolgend jaren is Archiles architecten uitgegroeid tot een gekend kantoor met mooie projecten op haar palmares. Recent werden heel wat architectuurwedstrijden gewonnen, o.a. kantoorgebouw KU Leuven, GO! basisschool + internaat Evergem, administratief centrum Kortenberg, GO! basisschool Oudergem, secundaire school Waaiberg Tienen…

 

Een dikke pluim voor ons 20-koppig team dat door een ‘open-minded’ benadering telkens opnieuw de uitdaging aangaat om in combinatie met passionele creativiteit een dienstverlening op maat van elk project te leveren. Alleen daardoor ontstaat architectuur die een bijdrage vormt aan de omgeving, die esthetisch waardevol is en die een meerwaarde biedt aan zowel mens als maatschappij. Op deze basis gaat Archiles architecten een mooie toekomst tegemoet!

16 juni 2021

Winnende visie – Realisatie kantoorgebouw met atelierruimte KU Leuven – Wetenschapspark Heverlee

In 1989 werd het Innovatie- en incubatiecentrum KU Leuven opgericht, of kortweg I&I Leuven. I&I wil een plaats geven aan hoogtechnologische start-ups en spin-offs en is momenteel gehuisvest in een gebouw aan de Kapeldreef in Heverlee. Omdat voor deze start-ups en spin-offs relatief weinig mogelijkheden zijn voor een eerste opschaling is er beslist over te gaan tot de oprichting van een nieuw gebouw op het Wetenschapspark, genaamd I&I2.

 

In samenwerking met krft en VK Architects & Engineers

Masterplan © KCAP Architects&Planners

5 juni 2021

Winnend ontwerp – Nieuwbouw GO! basisschool en internaat – Evergem

Een uitbreiding van ‘Einstein’ campus Evergem met een stimulerende en groene speel-, leer- en leefomgeving. Het ontwerp is een alzijdig en compact gebouw dat werd uitgewerkt als een samengaan van drie deelvolumes. Een laag volume op maat van de kleuters vooraan, gevolgd door een hoger volume met de lagere school, de hoofdinkom en de administratie. Deze twee volumes vormen de ‘voorgevel’ in relatie met de campus. Het hoogste volume voor het internaat bevindt zich achteraan, omringd door de rust en het groen van de landelijke omgeving.

 

We ontwierpen een duurzame, flexibele en brede open school waarbij volop wordt ingezet op innovatief onderwijs. Met clusters en grote landschapsleslokalen in plaats van ‘klassieke’ individuele klaslokalen, waarbij ook het door ons ontworpen meubilair en de nieuwe avontuurlijke buitenspeelruimte een grote rol zal spelen. Een inspirerende en motiverende omgeving die zeer nauw aansluit bij het natuurlijke ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren.

 

In samenwerking met Osk-ar architecten, Abetec ingenieurs & architecten, B&R Development en B&R Bouwgroep

Visualisatie © Claar

13 mei 2021

Winnende visie – Multifunctionele uitbouw & centraal binnenplein administratief centrum – Kortenberg

Het ontwerp biedt een mooie balans tussen een quasi volledige vergroening van het binnenplein met toch voldoende doorsteken om vanuit elke mogelijk invalshoek een verplaatsing te kunnen maken via het centraal plein. Deze vele doorsteken maken van het huidige ‘privatief’ en ‘saai’ karakter een mooie publieke ruimte die zich opent naar de ‘buren’ en bij uitbreiding naar alle bezoekers en inwoners van Kortenberg. Verder voorziet de opdracht een nieuw wijkkantoor voor de politie, een gebouw voor noodopvang, welzijnshuis en relocatie van enkele diensten binnen het AC.

22 april 2021

Archiles architecten, Omgeving en Groep Van Roey geven nieuw gezicht aan basisschool ‘De Stadsmus’ – Oudergem

Op maat van het kind:

 

Ons team ontwierp een school vanuit het perspectief van het kind. Zowel in het interieur als het exterieur is er aandacht voor geborgen ruimtes enerzijds: een eigen achtertuintje, een snoezelruimte… als voor grote ruimtes die uitnodigen om te ontdekken: een speelheuvel, een polyvalente zaal… Het speel- en leerdomein van de kinderen kan door de slimme schakeling tussen klassen, gangen, polyvalente ruimtes en buitenruimtes in verschillende scenario’s een ander gestalte krijgen.

 

Lees het volledige artikel via onderstaande link.

Publicatie © Architecture.be

 

In samenwerking met Omgeving en Groep Van Roey

Visualisatie © www.polygon3d.be

20 april 2021

Winnend ontwerp – Uitbreiding secundaire school St. Paulus Campus Waaiberg – Tienen

Van “klooster-uit-een-ver-verleden” naar “school-van-de-toekomst”:

 

In onze verkenning van het programma probeerden we met een open blik te kijken naar het functioneren van een hedendaagse school. Door de toevoeging van de kloostergang ontstaat er een heldere, alzijdige circulatie doorheen het gebouw. De indeling van het klooster blijft hierdoor open en op die manier kan het gebouw slim inspelen op de wisselende noden van leerkrachten en leerlingen en wordt er een leerklimaat gecreëerd met heel wat mogelijkheden.

 

In samenwerking met ARAT architecten

Visualisatie © Archiles Architecten

8 april 2021

Winnend ontwerp – Uitbreiding van GO! basisschool ‘De Stadsmus’ – Oudergem

Diversiteit aan gebruik:

 

Een school wordt gekleurd door diverse gebruikers: leerlingen, leerkrachten, ondersteunend personeel, ouders… Om hen maar ook de verschillende activiteiten en eventuele toekomstige veranderingen een plaats te geven in deze school, gingen we op zoek naar een flexibel gebouw dat een zo goed mogelijk antwoord biedt op al deze vragen.

 

Sterke duo’s:

 

In de bestaande gebouwen wordt er met een duo-klassenstructuur gewerkt. Per verdieping worden elke twee klassen bediend door een gemeenschappelijke trappenhal en circulatiezone. De klassen zelf bestaan uit een flexibele voorzone en het eigenlijke klaslokaal. Door de indeling van de klaslokalen wordt hoekwerking mogelijk. Dit principe wordt in de nieuwbouw ook toegepast maar in een aantal nieuwe verschijningsvormen. Op deze manier ontstaan er verschillende sterke duo’s. De klassen delen een brede gangzone, een noodsanitair en tot slot ook een blik op de groene (speel)ruimte rondom het gebouw.

 

In samenwerking met Omgeving en Groep Van Roey

Visualisatie © www.polygon3d.be

18 februari 2021

Verdubbeling van sportcomplex ‘Axion’ van start!

In Geel zijn de graafwerkzaamheden gestart voor de uitbreiding van sportcomplex ‘Axion’. De huidige accommodatie moet er tegen de herfst van 2022 in oppervlakte verdubbelen.

 

https://www.gva.be/cnt/dmf20210216_95406818

5 februari 2021

Fase 2 Thermo Fisher Scientific van start!

Thermo Fisher Scientific, gespecialiseerd in de opslag en het (her)verpakken van allerhande chemicaliën investeert opnieuw fors in fase 2 van de uitbreiding van haar vestiging in Geel.

 

Fase 1 werd in 2020 afgerond.

 

https://www.made-in.be/kempen/miljoeneninvestering-in-geel-bij-thermo-fisher-scientific/?utm_source=MIK&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=daily

 

4 september 2020

Thuismatch gewonnen!

Archiles architecten haalt de opdracht voor de nieuwe sporthal ‘Axion’ in Geel binnen. Het winnende team dat dit Design & Build project zal realiseren bestaat uit Vanhout.proArchiles architectenZJAStudiebureau Forté, Studie 10, De KockSiegers Technics. In de nieuwe sporthal komt o.a. een professionele dansstudio en een zaal voor gevechtssporten. in de bestaande sporthal worden de inkomhal en de squashzalen vernieuwd.

 

Visualisatie © Claar

13 juli 2020

Geselecteerd voor 2 ontwerpen GO!

Archiles architecten werd door GO! geselecteerd om voor twee basisscholen een ontwerp in te dienen. Wij kijken er alvast naar uit om hier na het bouwverlof meteen mee van start te gaan.

 

Nieuwbouw basisschool ‘Molenschip’ + internaat – Evergem

In samenwerking met OSK-AR ARCHITECTEN en Hooyberghs

13 juli 2020

Geselecteerd voor 2 ontwerpen GO!

Archiles architecten werd door GO! geselecteerd om voor twee basisscholen een ontwerp in te dienen. Wij kijken er alvast naar uit om hier na het bouwverlof meteen mee van start te gaan.

 

Uitbreiding basisschool ‘De stadsmus’ – Oudergem

In samenwerking met OMGEVING en Van Roey Vastgoed

Archiles - Square One

12 maart 2020

Bouwen aan Vlaanderen: Kantoorgebouw ‘Square One’

Eigentijdse duurzaamheid langs de ring. Eind 2019 verrees aan de Geelse ringweg een fonkelnieuw kantorencomplex met zes verdiepingen. Naaste de schitterende ligging torent vooral de puik belijnde vormgeving erboven uit. Tijdloze uitstraling streelt het oog van de al dan niet toevallige passant.

4 maart 2020

Belgian Building Awards 2020

Ons project ‘CC De Factorij’ behaalde met een eervolle vermelding de 2e plaats in de categorie Mixed Use van de Belgian Building Awards 2020. Uit de vele inzendingen werden 5 projecten die er op innovatieve wijze in slagen meerdere functies in één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, genomineerd om kans te maken op de award in de categorie Mixed Use.

 

https://architectura.be/nl/dossiers/belgian-building-awards-2020/42083/belgian-building-awards-uitgereikt-op-batibouw

27 februari 2020

Hoofdpartner AR-TUR

Archiles architecten is vanaf 2020 hoofdpartner van AR-TUR – centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen en wil zo mee een positieve bijdrage leveren aan een verdere duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van de Kempen.

 

Heeft u ook interesse? Meer informatie op volgende link: https://centrum.ar-tur.be/partners.

7 februari 2020

Nominatie Belgian Building Awards 2020

We zijn met ‘CC De Factorij’ opnieuw genomineerd. Geselecteerd uit 90 kandidaten prijken we op de shortlist van de prestigieuze Belgian Building Awards!

 

Met 5 kandidaten in de categorie Mixed Use nemen wij (Archiles architecten in samenwerking met ebtca architecten) het op tegen andere gerenommeerde architectenbureaus van België, op zich al een grote eer!

 

Prijsuitreiking is voorzien op Batibouw 2020!
To be continued…

12 december 2019

Renovatie en redesign kantoorgebouw Caterpillar

De renovatie en redesign van de 3.200 m² kantoorruimte in het hoofdkantoor Caterpillar is ondertussen gestart. Dit beeld geeft alvast een eerste impressie van de groene patio…

 

Visualisatie © Archiles Architecten

15 oktober 2019

Vernieuwde slibbehandeling RWZI Deurne-Schijnpoort duurzamer en circulair

De site van Aquafin is heel herkenbaar door de ei-vormige slibgistingstanks langs de Antwerpse ring en het nieuwe gebouw zal duidelijk zichtbaar zijn voor de vele autobestuurders die er dagelijks passeren. De noodzakelijke uitbreiding van het gebouw moet een aanvulling zijn op het bestaande karakter van de site en mag zeker geen afbreuk doen aan de iconische vormgeving van de tanks, die als landmark fungeren voor het RWZI. De materiaalkeuze voor het nieuwe gebouw is dan ook meer afgestemd op de ei-vormige volumes achteraan de site dan op het bestaande slibgebouw. Het is de bedoeling dat dit gebouw een voortrekkersrol neemt voor het toekomstbeeld van de site.

 

Het bouwproces is een complexe uitdaging voor bouwheer Aquafin, ontwerper Archiles architecten, studie- en engineeringbureau Arcadis en voor de aannemers en leveranciers. De huidige slibbehandelingsinstallatie moet immers te allen tijde operationeel blijven. Aquafin wil in mei 2020 starten met de bouw van het nieuwe slibgebouw en heeft als doelstelling om tegen de zomer van 2021 de renovatiewerken te beëindigen.

 

https://pers.aquafin.be/vernieuwde-slibbehandeling-rwzi-deurne-schijnpoort-duurzamer-en-circulair

25 januari 2019

Belgische architectuur wordt internationaal opgemerkt

Het afgelopen jaar vielen verschillende Belgische projecten internationaal in de prijzen. Ook Archiles architecten deelde samen met ebtca architecten een finaleplaats binnen de categorie ‘Hall/Theater’ van de Architizer A+ Awards!

 

http://www.architectura.be/nl/nieuws/26941/jaaroverzicht-internationale-awards

 

https://architizer.com/blog/inside-architizer/updates/2018-aawards-winners/?fbclid=IwAR19dCa06QBt5bUTeMwzJ2aLdq1sI9r6Sku1rsjIlZ5udfb4ivIiVeW7BSc

24 september 2018

Open House London 2018 Foster + Partners

Archiles architecten tekent present op Open House London 2018. Het kantoor Foster + Partners spreekt tot de verbeelding…

 

11 juli 2018

Architizer A+ Awards – Finalist

Samen met ebtca architecten zijn we met ons project Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ in Zaventem verkozen tot één van de finalisten binnen de categorie ‘Hall/Theater’ van de internationale Architizer A+ Awards.

 

Wat kan je doen om ons te helpen?

 

Via de link hieronder kan je je online registeren, per categorie een stem uitbrengen en vervolgens dien je deze stem nog even te bevestigen via het door jouw gekozen e-mailadres.

 

Klik hier om te stemmen!

 

Stemmen kan tot en met vrijdag 20 juli!

14 juni 2018

Nieuwe campus Onze-Lieve-Vrouwecollege – Antwerpen bijna klaar!

De leerlingen van ‘De Dames’ zullen zich ongetwijfeld snel thuis voelen wanneer ze op 1 september verhuizen naar de nieuwe campus van het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Niet alleen zijn de nieuwe klassen hypermodern uitgerust, er is ook keuze uit maar liefst 4 speelplaatsen. De blikvanger: de dakspeelplaats met zicht op het Stadspark.

26 april 2018

Gouden medaille Publica Awards voor Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ – Zaventem

25 april vond voor de derde maal de uitreiking van de Publica Awards plaats. Deze uitreiking, georganiseerd door EBP, Bouwkroniek en La Chronique, bekroont publieke actoren, hun partners en hun samenwerking.

 

Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ – Zaventem, een project door ebtca architecten in samenwerking met Archiles architecten in opdracht van Gemeente Zaventem en Belfius, kreeg de gouden medaille in de categorie Openbare Werken.

8 maart 2018

Klaar voor de volgende 30 jaar!

Sinds 1 februari 2018 is archiles architecten volledig in handen van architect-zaakvoerder Koen Dergent.

 

Opgericht in 1986 door architect Luk Segers is archiles architecten al meer dan 30 jaar actief. In 2011 kwam architect Koen Dergent als partner mee aan boord om de verdere groei en de toekomst van het kantoor te bestendigen en de continuïteit te waarborgen. Ook na deze overdacht blijft Luk Segers als architect-zaakvoerder aan het kantoor verbonden.

 

Archiles architecten zit in een sterke groeifase en wil daarom het team van 18 medewerkers op korte termijn uitbreiden. Het vooruitzicht van een eigen nieuwe kantoorruimte ondersteunt alvast deze groeiplannen.

 

Archiles architecten maakt zich klaar voor de volgende 30 jaar!

30 november 2017

Nieuwe school in de kijker bij AGION

Begin oktober 2017 opende het nieuwe schoolgebouw van de Gemeentelijke basisschool ‘Pierenbos’ in Halle Zoersel. De bestaande schoolgebouwen van de Gemeentelijke Basisschool ‘Pierenbos’ werden vervangen door een nieuwbouw waar de hele school gehuisvest is (kleuterschool en lagere school).

 

Het gebouw is opgedeeld in verschillende, kleinere entiteiten met elk hun eigen toegang. Alle klaslokalen zijn rond de speelplaats georganiseerd. De kleuterklassen beschikken over kleine tuintjes.

 

Ook de straten rondom de nieuwe plek werden aangepakt om een verkeersveilige omgeving te realiseren.

 

Het bouwprogramma omvatte ook de bouw van de sporthal. Buiten de schooluren staat de sporthal ter beschikking van de (sport)verenigingen.

 

De nieuwbouw werd gerealiseerd via een ruimer PPS-project van de gemeente Zoersel. Voor dit scholenbouwproject kende AGION (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs) 4.237.714 euro subsidies toe.

 

http://cdn.flxml.eu/r-0de19a56920d0e234048144f1e706406

23 november 2017

Contract voor bouw Dienstverlening stormvloedkering – Nieuwpoort toegewezen

Het ontwerp van de stormvloedkering is het resultaat van grondig gevoerde studie in overleg met de stakeholders. Het bedieningsgebouw, een ontwerp van Archiles architecten, wordt op het landhoofd op de rechteroever geïntegreerd.

10 juli 2017

Winnend ontwerp – Sportcomplex ‘De Hoogt’ – Turnhout

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Oud-Turnhout heeft unaniem het dossier van de renovatie van de bestaande en de bouw van een tweede sportcomplex ‘De Hoogt’ goedgekeurd. De opdracht werd gegund aan archiles architecten en bouwondernemer Vanhout.Pro.

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20170707_02962678/tweede-sporthal-klaar-tegen-eind-volgend-jaar

20 april 2017

Werf uitbreiding Onze-Lieve-Vrouwecollege – Antwerpen gestart!

De afbraakwerken van het L-gebouw van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen zijn gestart. Het verouderde gebouw aan de Louiza-Marialei wordt vervangen door een nieuwbouw die plaats moet bieden aan de leerlingen van ‘De Dames’ die in 2018 gaan verhuizen uit hun huidige gebouwen.

17 september 2016

Archiles architecten bezoekt 15de Architectuurbiënnale – Venetië

De Internationale Architectuurbiënnale, “Reporting from the front” inspireert Archiles architecten en geeft stof tot nadenken.

 

De boodschap die deze tentoonstelling meegeeft is dat een gebouw niet alleen goed moet zijn, maar liefst ook slim, geëngageerd, inclusief en incrementeel. Architectuur dient namelijk oplossingen te formuleren voor alle problemen en uitdagingen van deze tijd.

 

De tentoonstelling is van 28 mei tot 27 november 2016 te bezoeken in de Giardini en de Arsenale in Venetië. Curator is Alejandro Aravena, die eerder dit jaar de Pritzker Prize voor architectuur won.

6 juni 2016

Archiles architecten en ebtca architecten leiden minister Sven Gatz rond op werf ‘CC De Factorij’ – Zaventem

Archiles architecten en ebtca architecten gaven Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, op 3 juni een rondleiding op de werf van het nieuwe Cultuurcentrum en bibliotheek van Zaventem. Ook burgemeester Francis Vermeiren en schepen van Cultuur, Ingrid Holemans, waren aanwezig.

 

Precies een jaar geleden werd gestart met de bouw van een nieuw Cultuurcentrum dat de naam ‘De Factorij’ zal dragen. Er komt o.a. een zaal voor theater- en muziekproducties die zal kunnen omgebouwd worden tot een congreszaal, een cafetaria, een foyer, een tentoonstellingsruimte en ook de bib verhuist naar hier.

Awards & Publicaties

2022

Architectuurportfolio – Archiles architecten

Publicatie portfolioboek: Samenvatting van onze meest sprekende projecten van de afgelopen jaren, alsook de opdrachten die momenteel volop in ontwikkeling en uitvoering zijn.

2021

Buitengewoon Belgisch Bouwen 6

Publicatie: Woning WE

2020

Plan Magazine 11

Publicatie: Woning WE

2de plaats Belgian Building Awards: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Categorie: Mixed use

Hoofdpartner AR-TUR

Archiles architecten is vanaf 2020 hoofdpartner van AR-TUR

2019

Plan Magazine 08

Publicatie: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Speciale vermelding Architizer A+Awards: ‘Onze-Lieve-Vrouwecollege’ – Antwerpen

Categorie: Institutionele - lagere en middelbare scholen

2018

Publica Awards: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Categorie: Openbare Werken