Nieuws

30 mei 2024

Nieuwe innovatiecluster op Wetenschapspark Arenberg in de steigers

Op het Wetenschapspark Arenberg wordt sinds kort gebouwd aan ‘Innovation Cradle Leuven’: een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 die onderdak zal bieden aan hightech start-ups en scale-ups met een focus op gezondheidszorg, ICT en mechatronica. KU Leuven, Stad Leuven, Innovatie & Incubatiecentrum KU Leuven en EFRO Vlaanderen investeren samen 15 miljoen euro in het project. Eerder deze week werd de werf officieel ingehuldigd in aanwezigheid van de betrokken bestuurders.

 

https://trends.knack.be/kanaal-z/z-nieuws/bekijk-leuvense-wetenschapspark-arenberg-barst-uit-zijn-voegen/

 

https://www.tijd.be/ondernemen/vastgoed/leuven-snijdt-laatste-stukje-bedrijvenpark-arenberg-aan/10548773.html

 

https://nieuws.kuleuven.be/nl/2024/nieuwe-innovatiecluster-op-wetenschapspark-arenberg-in-de-steigers1

15 april 2024

Nieuwe Spinhal officieel open

In de Pastorijstraat in Dessel is de nieuwe Spinhal geopend. Een paradepaardje voor de turnsport. Turnclub Spinfit krijgt er vanaf mei haar thuisbasis. De turnhal is “state of the art”, hoog genoeg en lang genoeg dus voor verschillende disciplines. De vorige Spinhal in Dessel was versleten. Veel jongeren hebben er gesport, gespeeld en gefuifd, De nieuwe hal komt er exact 50 jaar later.

 

Neem een kijkje binnenin via:

https://www.rtv.be/regionale-sport/nieuwe-spinhal-officieel-open#:~:text=In%20de%20Pastorijstraat%20in%20Dessel,genoeg%20dus%20voor%20verschillende%20disciplines.

 

23 februari 2024

Democo – Archiles architecten – ebtca architecten aangeduid als team om het voormalig administratief centrum in Hasselt om te bouwen tot kunstenhuis met theaterzaal, 2 bioscoopzalen, repetitieruimtes en “rooftop bar”!

Centraal in de stad wordt het oude administratieve centrum herbestemd als Kunstenwerkplaats, liggend aan het Groenplein in de bruisende buurt van het Willemskwartier, waar jong en oud samenkomen, een plek waar elke Hasselaar, elke bezoeker welkom is en zich thuis voelt.

Het gebouw en plein versterken elkaar en dit geeft een enorme potentie aan deze unieke plek die bijdraagt tot de levendigheid van de binnenstad.

De grote uitdaging lag er in het gebouw uit de jaren 60, ontworpen als ‘stadskantoor’, te verzoenen met het nieuw programma, wat kon gerealiseerd worden door in te zetten op efficiëntie, “so efficiency is an ever faster and cheaper resource”.

Visualisaties © Frame.

Lees meer:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/22/plannen-voor-gloednieuw-huis-voor-professionele-kunsten-op-groen/

https://focusophasseltspecials.wordpress.com/2024/02/22/ac-groenplein-hasselt-wordt-kunstenhuis-najaar-2026-met-behoud-iconische-gevel/

https://www.tvl.be/nieuws/hasselt-krijgt-nieuw-kunstencentrum-met-theaterzaal-bioscoop-en-rooftop-bar-165127

 

 

8 februari 2024

Nieuwe brandweerkazerne Hulpverleningszone Fluvia: omgevingsvergunning aangevraagd, bouw start volgend jaar, opening eind 2026!

Dit wordt de nieuwe hoofdkazerne van de zone van waaruit ook de posten Kortrijk en Zwevegem samen zullen werken. Het hele project kost 20 miljoen euro. Het gebouw is een realisatie van architectenbureaus Archiles Architecten en Compagnie-O Architecten i.s.m. Arne De Ruyter.

29 januari 2024

Plannen voor (ver)nieuwbouw van kazerne krijgen groen licht

Na een jarenlange zoektocht naar de beste optie is een belangrijke stap gezet naar de hoognodige vernieuwing van de Herentalse brandweerkazerne. De nieuwe plannen combineren de renovatie van een deel van de site met de sloop en nieuwbouw van het andere deel.

Lees het volledige artikel: https://www.gva.be/cnt/dmf20240128_94271144

29 november 2023

Symbolisch startschot nieuwbouw basisschool De Smiskens Turnhout!

GO! Basisschool De Smiskens geeft de aftrap voor de DBFM-scholencluster van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Dinsdag werd de symbolische eerste steen van de nieuwbouw gelegd. De oude gebouwen tussen de Smiskensstraat en Graatakker wijken voor een moderne school.

De werkzaamheden zijn al in augustus van dit jaar gestart. Als alles meezit, kunnen de 240 leerlingen uit de basisschool tegen eind 2024 verhuizen.

Het nieuwe schoolgebouw van twee verdiepingen wordt op maat van de leerlingen en de buurt gebouwd. Zo komen de nieuwe gebouwen voor de school en het toekomstig kinderdagverblijf aan de rand van de site en worden er enkel verhardingen rondom de gebouwen voorzien. Hierdoor blijft de centrale groene ruimte behouden en kunnen kinderen hier naar hartenlust ravotten. Het is ook een duurzame keuze: het aanwezige groen helpt mee tegen hoge temperaturen tijdens de zomer, helpt voor waterinfiltratie en verhoogt de biodiversiteit in de buurt.

https://www.gva.be/cnt/dmf20231128_95924517

29 november 2023

Lantis en aannemers nemen intrek in voormalig schoolgebouw in Antwerpen

In de loop van 2024 zullen Lantis en haar aannemers hun intrek nemen in het voormalige schoolgebouw van Heder, gelegen aan de Galjoenstraat in Antwerpen. Het schoolgebouw staat sinds begin dit schooljaar leeg nadat de leerlingen van Heder (het vroegere Sint-Jozefinstituut) verhuisden naar hun nieuwe campus aan de Rozemaai in Ekeren. Vorige maand werd er al gestart met sloop- en dakwerken in het gebouw. Daarna moet een aannemer aan de slag om de voormalige leslokalen om te toveren tot kantoorruimtes voor de bouwheer en de aannemers van de Oosterweelverbinding. In totaal zullen tussen de 600 en 800 werknemers een werkplek vinden in het Hedergebouw.

29 november 2023

Nieuw sportcomplex Stormvogels Haasrode helemaal klaar: “Modern en vooral duurzaam”

De gemeente Oud-Heverlee investeerde maar liefst 2,6 miljoen euro in het nieuwe gebouw dat negen moderne kleedkamers telt en op de eerste verdieping een ruime kantine heeft met toegang naar de nieuwe tribune waar 60 supporters kunnen zitten. Het nieuwe gebouw is ook erg duurzaam met zonnepanelen, warmtepompen en vijf grote waterputten om al het regenwater zelf op te vangen.

De werken schoten zeer goed op, waardoor alles twee maanden vroeger klaar is dan voorzien. Het gebouw werd afgelopen weekend officieel in gebruik tijdens een thuismatch tegen Bierbeek waar Haasrode zaterdag met 5-2 glansrijk won.

https://www.robtv.be/nieuws/nieuw-sportcomplex-stormvogels-haasrode-helemaal-klaar-modern-en-vooral-duurzaam-161540

5 oktober 2023

Sloop groendienst luidt bouw van sportcomplex in stadspark in: “Klaar in de zomer van 2026”

Met de sloop van de gebouwen van de groendienst in het stadspark starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuw sportcomplex op die plaats. Ook het park zelf ondergaat een gedaanteverandering. Bij de plannen wordt de Turnhoutse bevolking betrokken.

Meer info in artikel: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231004_93722711

 

20 september 2023

Werken aan nieuwe sporthal in Noorderwijk eindelijk van start

In de Herentalse deelgemeente Noorderwijk zijn de afbraakwerken aan de sporthal van start gegaan. De sporthal wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuw sportcomplex. De werken voor de nieuwe sporthal zouden een dik jaar duren. In het complex zal er plaats zijn voor negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden en een zaalvoetbalterrein.
Video: www.rtv.be/artikels/video-werken-aan-nieuwe-sporthal-noorderwijk-eindelijk-van-start-a135805

24 augustus 2023

Start bouwwerken kantoor Innovation Cradle Leuven

Binnenkort start de bouw van het kantoorgebouw voor Innovation Cradle Leuven in het Wetenschapspark Arenberg te Heverlee.
Het nieuwe gebouw fungeert als flexibel werkhub voor startende, innovatieve bedrijven en scaleup bedrijven aan KU Leuven.

Lees meer in volgend artikel: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=55790

8 augustus 2023

De werken aan de nieuwbouw voor GO! basisschool De Smiskens in Turnhout gaan binnenkort van start

In september starten de werken aan de nieuwbouw voor GO! basisschool De Smiskens in Turnhout, een wedstrijd gewonnen in samenwerking met Studio Thomas Willemse, Groep Van Roey en Democo.

De oude en ruimte verslindende schoolgebouwen worden afgebroken om plaats te maken voor een compacte nieuwbouw aan de rand van de site. Op die manier creëren we een grote groene speelruimte die in verbinding staat met de buurt en nog vele mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Beeld ©Thomas Willemse

7 juni 2023

Bouwwerkzaamheden veiligheidscentrum met brandweerkazerne en politiepost in Lille starten in 2024

Begin 2024 starten de werkzaamheden van de bouw van het veiligheidscentrum met brandweerkazerne en politiepost in Lille. Deze zullen vermoedelijk een jaar duren wat betekent dat het veiligheidscentrum in 2025 klaar is.

Team: archiles architecten, vanhout.pro, vestad, groepinfrabo

Meer info: https://www.lille.be/bouw-veiligheidscentrum-lille-van-start

24 mei 2023

Nieuwe leercentra Geel GO! Atheneum officieel in gebruik genomen!

Het TLC en het ELC maken door hun flexibele en polyvalente invulling alternatieve vormen van leren, samenwerken en talenten ontwikkelen mogelijk.

7 april 2023

Nieuw sportcomplex met leslokalen Stadspark in Turnhout

Het nieuwe sportcomplex met leslokalen Stadspark in Turnhout heeft gebogen wanden die de vloeiende lijnen van de kronkelende paden volgen. De bekleding bestaat uit afwisselend verticale houten planken en glas, zodat het de indruk wekt van een paviljoen in het park. De luifels boven de transparante entree zien er uitnodigend uit. De vijftien meter hoge klimhal van transparant glas steekt boven de eerste verdieping uit en vormt een stralend baken in het centrum van het complex. Vooral na zonsondergang fungeert de zacht verlichte hal als herkenningspunt in het park. De architectenbureaus en Archiles architecten en ZJA werkten samen met landschapsarchitect Studio Thomas Willemse aan het ontwerp.

23 maart 2023

Nieuwe sportinfrastructuur Oud-Heverlee: eerste steenlegging

De eerste steenlegging van de nieuwe sportinfrastructuur van de Koninklijke Stormvogels te Haasrode is een feit! De nieuwbouw omvat een cafetaria en kleedruimtes.
Iedereen is positief over het vlotte verloop van de bouw. Als alles op wieltjes blijft lopen dan kunnen alle voetballers en de supporters vanaf november 2023 terecht in deze nieuwe infrastructuur.

23 maart 2023

Eerste steenlegging nieuwe gymhal Dessel

Op 21 maart 2023 werd de eerste steen van de nieuwe gymhal in Dessel officieel gelegd!
De nieuwe klimaat-neutrale gymhal beschikt, naast een professioneel uitgeruste gymaccommodatie, ook over een ontvangstbalie, een polyvalente ruimte, 2 kleedkamers, sanitaire voorzieningen en een kantine met terras en toeschouwerszone op de eerste verdieping.

Meer info: https://www.dessel.be/eerste-steenlegging-gymhal-op-dinsdag-21-maart-2023

 

13 februari 2023

Aquafin – Deurne

Ontwerp van een vernieuwde slibbehandelingsinstallatie. Van 3D tot realisatie.

 

Op de waterzuiveringssite van Aquafin te Deurne-Schijnpoort, voorzien we momenteel een uitbreiding waarbinnen een nieuwe slibverwerkingsintallatie geplaatst wordt. Tijdens de werken blijft de huidige installatie volledig operationeel. Voor de gevelbekleding werd gekozen om geprefabriceerde betonnen sandwichpanelen te bekisten met structuurmatten. Het lijnenspel in deze panelen is een letterlijke vertaling van de interne staalconstructie.

 

Opdrachtgever: Aquafin NV
Ism Arcadis Belgium voor technieken, elektro-mechanica, bouwkunde en stabiliteit
Visualisatie © archiles architecten

3 februari 2023

Herbestemming “de Pastorie” – Niel

Herbestemming van een voormalige pastoriewoning. De Pastorie – oorspronkelijk een oude dorpswoning – heeft doorheen de jaren verschillende functies gehad. Vandaag wacht de Pastorie een nieuwe invulling als hedendaags eethuis, waarnaast ook polyvalente ruimtes worden aangeboden voor verenigingen en het bedrijfsleven in Niel. Het nieuwe bijgebouw zal volledig gecompartimenteerd kunnen worden voor vergaderingen, familiefeesten, bedrijfsarrangementen, etc.

 

Historisch beeld © Magazine van Erfgoed Niel 2016
Hedendaags beeld © Value Partners

30 januari 2023

Sportinfrastructuur Stormvogels – Oud-Heverlee

Het voormalige gebouw nestelde zich in een bosrijke omgeving tussen twee bestaande voetbalvelden, en zal vervangen worden door een nieuwbouw. Deze nieuwe sportaccommodatie zal een ideale ontmoetingsplek vormen voor spelers, supporters, vrijwilligers en andere recreanten. De keuze voor een minimale footprint primeerde, en zal ervoor zorgen dat een nieuwe groenzone ontstaat, zonder de toegankelijkheid in drang te brengen.

 

Visualisaties © archiles architecten

30 januari 2023

Publicatie: Divisare

De afbraak en vervanging van het bestaande schoolgebouw op de site moet een antwoord bieden op de vraag naar bijkomende schoolinfrastructuur . De footprint van het bestaande L-gebouw werd behouden op het niveau van de kelder en het gelijkvloers, waardoor een bestaande connectie met de andere gebouwen op de site wordt behouden.

 

De voor- en achtergevel van het gebouw zijn opengewerkt en uitgevoerd als een volledige glazen gevel die rust op een massieve plint. De uniforme glazen gevel heeft een eenvoudig ritme van glasverdelingen, en zorgt voor een zuivere en serene integratie in de historische context.

 

Lees het volledig artikel via volgende link:

https://divisare.com/projects/473131-archiles-architecten-dimitri-janssens-evenbeeld-olv-college

24 januari 2023

Publicatie: Bouwen aan Vlaanderen

Van aftandse sporthal tot volwaardig sport- en recreatiecentrum. In samenwerking met ZJA.

 

Lees het volledig artikel onder volgende link: https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/sport-en-ontspanning-op-topniveau-dankzij-ingrijpende-modernisering/

6 januari 2023

Winnend ontwerp Brandweerkazerne – Herentals

Een goede brandweerkazerne gaat uit van een goede
interne en externe organisatie. Een slim gebouw dat inspeelt op zijn specifieke ligging en zich daardoor in de omgeving kan inplanten met voldoende afstand en respect naar de omliggende woonzone, maar ook duidelijk leesbaar is in het straatbeeld. Kortom een gebouw waarbinnen de brandweer zich optimaal kan ontplooien.

 

Visualisatie © archiles architecten

28 oktober 2022

Architectuurportfolio – Archiles architecten

Vol trots presenteren we ons portfolioboek waarin we de meest sprekende projecten van de afgelopen jaren tonen, alsook de opdrachten die momenteel volop in ontwikkeling en uitvoering zijn.

 

Een uitdrukkelijke dank aan al onze collega’s voor hun werk en inzet om dit alles mee te helpen realiseren!

 

Grafisch ontwerp © Evenbeeld

10 augustus 2022

Nieuwe gymhal vervolledigt de symbiose met de lokale tennisclub en het jeugdhuis – Dessel

Als sluitstuk tot de publieke ‘hub’ in het centrum van Dessel, vervolledigt een nieuwe gymhal de symbiose met de lokale tennisclub en het jeugdhuis. Vanop een gedeeld voorplein zijn de gymnasten reeds zichtbaar doorheen de inkomzone van het gebouw. Rond de trainingsvloer nestelen zich de kleedkamers en sportbergingen, zodat korte looplijnen en een overzichtelijke organisatie worden opgezet.

 

Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte en cafétaria met dakterras dewelke in directe visuele relatie staan tot die publieke ‘hub’ en de gemeente Dessel.

 

Visualisatie © archiles_architecten

1 juli 2022

Winnend ontwerp – Hulpverleningskazerne Fluvia in het Evolis Business Park – Kortrijk

Wij zijn verheugd om ons winnend voorstel voor het FLUVIA Emergency Services Center in het Evolis Business Park in Kortrijk aan te kondigen, ontworpen in volledige samenwerking met @compagnie_o .

 

Het FLUVIA Emergency Service Center fungeert als regionale brandweerkazerne en veiligheidscentrum, maar nodigt het brede publiek uit voor zijn informatieve- en educatieve leermogelijkheden.
Een brandweerkazerne is altijd een ietwat eigenzinnig, naar zichzelf verwijzend bastion geweest. Hoewel volledig ten dienste van de maatschappij, opereert de brandweerkazerne ook op haar eigen terrein, op enige afstand van het publiek en sterk gericht op interne teamdiscipline en -spirit.

 

Dit nieuwe gebouw is daarentegen een multidisciplinair veiligheidscentrum met een brede kijk op de samenleving en een uitnodigende open houding. Brandweerkorpsen uit verschillende stadsdelen, alsook andere veiligheidsdiensten gaan samenwerken vanuit dit veiligheidscentrum, dat als centrale ankerpunt zal fungeren in een groter regionaal netwerk. Hiermee wordt gestreefd naar optimale verhoudingen en een betere dienstverlening voor de inwoners. Deze proactieve houding daagt de traditionele brandweerkazerne uit.

 

Een hoofdkwartier voor veiligheid is en blijft vooral een performante machine, volledig gericht op de snelheid van interventie, overzicht, controle en beheer.
Dit vraagt om een vrij speelveld. Daarom plaatsen we het project op een nieuw voetstuk. Het centrale binnenplein organiseert alle functies overzichtelijk, ongeveer zoals de indeling van een klassieke Vlaamse vierkantshoeve.
We willen deze tweeledigheid – interne efficiëntie en openheid naar de bezoekers – een herkenbare plaats en een uitgesproken vorm geven, als een prominente poortwachter van het toekomstige Evolis Park, opgenomen in het omringende waterrijke landschap.

 

Opdrachtgever: Hulpverleningszone Fluvia

 

Architect: archiles_architectencompagnie_o

In samenwerking met: eld_bepeutzbvatelier_arnederuyter

7 juli 2022

Nieuwe Sporthal – Noorderwijk

De sporthal krijgt een gezicht langs het centrale speelplein van de dorpskern van Noorderwijk. De hoofdinkom met foyer en onthaal die zich hier bevinden, zorgen voor de nodige interactie met de andere gemeenschapsfuncties rondom het plein.
Visualisatie © archiles architecten

20 juni 2022

De verhuis naar ons nieuw kantoor is een feit!

Sinds kort hebben we ons nieuwbouw kantoor in Geel in gebruik genomen. Graag delen we enkele foto’s van het resultaat.

 

Fotografie © Evenbeeld

 

Nieuw adres: Lebonstraat 43 – 2440 Geel

13 mei 2022

Kantoorgebouw Archiles architecten – Geel

De interieurafwerking van ons nieuwe kantoor is volop bezig, daarom willen we al graag een eerste impressie delen. Stay tuned voor meer!

 

Fotografie © Archiles Architecten

22 april 2022

Stormvloedkering – Nieuwpoort

In het kader van de bescherming van de kust en het hinterland tegen zware stormen en overstroming, zal in de IJzermonding in Nieuwpoort een stormvloedkering opgericht worden. Een mobiele keerwand tussen twee landhoofden op de IJzer zal de invallende golven maximaal weren.

 

Op één van de landhoofden wordt een bedieningsgebouw voorzien dat dienst zal doen als controle ruimte voor de installatie, bijhorende technische uitrusting en tijdelijke verblijfsruimte voor personeel gedurende een storm.

 

Het dienstgebouw is vormgegeven als een solitaire en slanke toren. De hoogte van het gebouw is van belang om een goed overzicht te bekomen op de nabije omgeving en zorgt ervoor dat het samen met de vuurtoren en het loodswezengebouw een ‘baken’ vormt in de omgeving.

 

Lees het volledige artikel via onderstaande link.
Publicatie © VRT NWS

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/21/huzarenstukje-in-de-havengeul-van-nieuwpoort-betonnen-gevaarte/?fbclid=IwAR0CuyPSLs3CiU2jRy6ds_mu3ZRtLCVOH6pZBS7YZ2W88scPrykvtH91KbI

11 februari 2022

Sportcentrum ‘Axion’ – Geel

Sinds kort is de nieuwe ‘Axion’ te Geel in gebruik genomen, Fase 1 is hierbij afgerond. Binnenkort starten de werken aan Fase 2 (Dit omvat een nieuwe gevechtsportzaal en danszaal, fitness en horeca).

 

Fotografie © archiles architecten

20 december 2021

Winnend ontwerp Basisschool ‘Ten Dorpe’ – Mortsel

Tussen de bomen.

 

Basisschool ‘Ten Dorpe’ nestelt zich in een groene woonwijk te Mortsel. De talrijk aanwezige bomen bepalen sterk het karakter en de uitstraling van de school. Een luifelstructuur vormt het bindmiddel tussen oud en nieuw en creëert fijne speelplekken tussen de bomen, zowel aan de stam als in de kruin.

 

In samenwerking met Vanhout.Pro
Visualisatie © Claar

17 december 2021

Archiles Architecten en ZJA winnen twee prijsvragen in Willebroek en Turnhout

De combinatie Archiles Architecten en ZJA heeft in 2021 twee prijsvragen gewonnen in België. In de nazomer werd aan hen de opdracht voor het ontwerp van een balsportcomplex en belevingspark in Willebroek gegund en onlangs dat van een nieuw te bouwen sportcomplex met klaslokalen in het Stadspark in Turnhout. Beide ontwerpen zijn compact, efficiënt en uitnodigend, naadloos ingepast in de groene omgeving en hebben een uitgesproken klimaatambitie.

 

Balsportcluster met belevingspark Willebroek:

 

Het winnende plan van ZJA, Archiles en OMGEVING in Willebroek maakt optimaal gebruik van de bestaande kwaliteiten en zet deze in voor de verbetering van de groenbeleving, het waterbeheer en de aansluiting met de omringende wijken.

Koen Dergent (architect/bestuurder Archiles Architecten): “Uitgangspunt van ons ontwerp voor AGB Willebroek was een goede verhouding tussen het gebouw en het belevingspark. Het complex vlijt zich als een zo luchtig mogelijk volume tegen de noordwestelijke rand van het park, in de vorm van twee hoge volumes – de sportzalen – geschakeld door de ondersteunende functies in het midden. De voorgevel is naar het park gericht en de ingang al van veraf zichtbaar.”

 

Sportcomplex met klaslokalen Turnhout:


De 50 jaar oude en te kleine sporthal in Turnhout is aan vervanging toe. Ralph Kieft: “Midden in het stadspark, met zijn majestueuze bomen, bochtige lanen en paden en open grasvlaktes zal het nieuwe sportcentrum een prominente plek innemen. Met zijn afgeronde, houten gevels past het ontwerp naadloos in deze omgeving. Een uitgesproken luifel zorgt voor een maximaal welkom gebaar en achter de ramen is al een glimp op te vangen van de publieke bestemming. Als eyecatcher bekroont een glazen klimtoren het gebouw.”

 

19 november 2021

Publicatie ‘Made In Kempen’ – Archiles architecten en ZJA ontwerpen nieuw sportcomplex stadspark Turnhout

Lees het volledige artikel via deze link.
Publicatie © Made in Kempen

3 september 2021

Kantoorgebouw Archiles architecten – Geel

De ruwbouwwerken van ons nieuw kantoorgebouw gaan goed vooruit, volgende fases zijn het buitenschrijnwerk en de gevelsteen

12 augustus 2021

Winnende visie kan worden uitgevoerd – Balsportcluster met belevingspark op site ‘De Schalk’ – Willebroek

De gemeente Willebroek droomt van een nieuw sportcomplex op site ‘De Schalk’, waar zowel topsporters als recreanten een plaats vinden om hun geliefde sport te beoefenen, in een goed uitgeruste zaal of in de aangename buitenlucht.

 

Ons team kijkt er dan ook naar uit om deze boeiende droom te helpen realiseren.

 

In samenwerking met ZJA en OMGEVING

Visualisatie © ZJA

Archiles architecten

9 juli 2021

Time flies – 35 jaar Archiles architecten

9 juli 1986: de oprichting van Archiles architecten vond plaats! In de 35 daaropvolgend jaren is Archiles architecten uitgegroeid tot een gekend kantoor met mooie projecten op haar palmares. Recent werden heel wat architectuurwedstrijden gewonnen, o.a. kantoorgebouw KU Leuven, GO! basisschool + internaat Evergem, administratief centrum Kortenberg, GO! basisschool Oudergem, secundaire school Waaiberg Tienen…

 

Een dikke pluim voor ons 20-koppig team dat door een ‘open-minded’ benadering telkens opnieuw de uitdaging aangaat om in combinatie met passionele creativiteit een dienstverlening op maat van elk project te leveren. Alleen daardoor ontstaat architectuur die een bijdrage vormt aan de omgeving, die esthetisch waardevol is en die een meerwaarde biedt aan zowel mens als maatschappij. Op deze basis gaat Archiles architecten een mooie toekomst tegemoet!

16 juni 2021

Winnende visie – Realisatie kantoorgebouw met atelierruimte KU Leuven – Wetenschapspark Heverlee

In 1989 werd het Innovatie- en incubatiecentrum KU Leuven opgericht, of kortweg I&I Leuven. I&I wil een plaats geven aan hoogtechnologische start-ups en spin-offs en is momenteel gehuisvest in een gebouw aan de Kapeldreef in Heverlee. Omdat voor deze start-ups en spin-offs relatief weinig mogelijkheden zijn voor een eerste opschaling is er beslist over te gaan tot de oprichting van een nieuw gebouw op het Wetenschapspark, genaamd I&I2.

 

In samenwerking met krft en VK Architects & Engineers

Masterplan © KCAP Architects&Planners

5 juni 2021

Winnend ontwerp – Nieuwbouw GO! basisschool en internaat – Evergem

Een uitbreiding van ‘Einstein’ campus Evergem met een stimulerende en groene speel-, leer- en leefomgeving. Het ontwerp is een alzijdig en compact gebouw dat werd uitgewerkt als een samengaan van drie deelvolumes. Een laag volume op maat van de kleuters vooraan, gevolgd door een hoger volume met de lagere school, de hoofdinkom en de administratie. Deze twee volumes vormen de ‘voorgevel’ in relatie met de campus. Het hoogste volume voor het internaat bevindt zich achteraan, omringd door de rust en het groen van de landelijke omgeving.

 

We ontwierpen een duurzame, flexibele en brede open school waarbij volop wordt ingezet op innovatief onderwijs. Met clusters en grote landschapsleslokalen in plaats van ‘klassieke’ individuele klaslokalen, waarbij ook het door ons ontworpen meubilair en de nieuwe avontuurlijke buitenspeelruimte een grote rol zal spelen. Een inspirerende en motiverende omgeving die zeer nauw aansluit bij het natuurlijke ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren.

 

In samenwerking met Osk-ar architecten, Abetec ingenieurs & architecten, B&R Development en B&R Bouwgroep

Visualisatie © Claar

13 mei 2021

Winnende visie – Multifunctionele uitbouw & centraal binnenplein administratief centrum – Kortenberg

Het ontwerp biedt een mooie balans tussen een quasi volledige vergroening van het binnenplein met toch voldoende doorsteken om vanuit elke mogelijk invalshoek een verplaatsing te kunnen maken via het centraal plein. Deze vele doorsteken maken van het huidige ‘privatief’ en ‘saai’ karakter een mooie publieke ruimte die zich opent naar de ‘buren’ en bij uitbreiding naar alle bezoekers en inwoners van Kortenberg. Verder voorziet de opdracht een nieuw wijkkantoor voor de politie, een gebouw voor noodopvang, welzijnshuis en relocatie van enkele diensten binnen het AC.

22 april 2021

Archiles architecten, Omgeving en Groep Van Roey geven nieuw gezicht aan basisschool ‘De Stadsmus’ – Oudergem

Op maat van het kind:

 

Ons team ontwierp een school vanuit het perspectief van het kind. Zowel in het interieur als het exterieur is er aandacht voor geborgen ruimtes enerzijds: een eigen achtertuintje, een snoezelruimte… als voor grote ruimtes die uitnodigen om te ontdekken: een speelheuvel, een polyvalente zaal… Het speel- en leerdomein van de kinderen kan door de slimme schakeling tussen klassen, gangen, polyvalente ruimtes en buitenruimtes in verschillende scenario’s een ander gestalte krijgen.

 

Lees het volledige artikel via onderstaande link.

Publicatie © Architecture.be

 

In samenwerking met Omgeving en Groep Van Roey

Visualisatie © www.polygon3d.be

20 april 2021

Winnend ontwerp – Uitbreiding secundaire school St. Paulus Campus Waaiberg – Tienen

Van “klooster-uit-een-ver-verleden” naar “school-van-de-toekomst”:

 

In onze verkenning van het programma probeerden we met een open blik te kijken naar het functioneren van een hedendaagse school. Door de toevoeging van de kloostergang ontstaat er een heldere, alzijdige circulatie doorheen het gebouw. De indeling van het klooster blijft hierdoor open en op die manier kan het gebouw slim inspelen op de wisselende noden van leerkrachten en leerlingen en wordt er een leerklimaat gecreëerd met heel wat mogelijkheden.

 

In samenwerking met ARAT architecten

Visualisatie © Archiles Architecten

8 april 2021

Winnend ontwerp – Uitbreiding van GO! basisschool ‘De Stadsmus’ – Oudergem

Diversiteit aan gebruik:

 

Een school wordt gekleurd door diverse gebruikers: leerlingen, leerkrachten, ondersteunend personeel, ouders… Om hen maar ook de verschillende activiteiten en eventuele toekomstige veranderingen een plaats te geven in deze school, gingen we op zoek naar een flexibel gebouw dat een zo goed mogelijk antwoord biedt op al deze vragen.

 

Sterke duo’s:

 

In de bestaande gebouwen wordt er met een duo-klassenstructuur gewerkt. Per verdieping worden elke twee klassen bediend door een gemeenschappelijke trappenhal en circulatiezone. De klassen zelf bestaan uit een flexibele voorzone en het eigenlijke klaslokaal. Door de indeling van de klaslokalen wordt hoekwerking mogelijk. Dit principe wordt in de nieuwbouw ook toegepast maar in een aantal nieuwe verschijningsvormen. Op deze manier ontstaan er verschillende sterke duo’s. De klassen delen een brede gangzone, een noodsanitair en tot slot ook een blik op de groene (speel)ruimte rondom het gebouw.

 

In samenwerking met Omgeving en Groep Van Roey

Visualisatie © www.polygon3d.be

18 februari 2021

Verdubbeling van sportcomplex ‘Axion’ van start!

In Geel zijn de graafwerkzaamheden gestart voor de uitbreiding van sportcomplex ‘Axion’. De huidige accommodatie moet er tegen de herfst van 2022 in oppervlakte verdubbelen.

 

https://www.gva.be/cnt/dmf20210216_95406818

5 februari 2021

Fase 2 Thermo Fisher Scientific van start!

Thermo Fisher Scientific, gespecialiseerd in de opslag en het (her)verpakken van allerhande chemicaliën investeert opnieuw fors in fase 2 van de uitbreiding van haar vestiging in Geel.

 

Fase 1 werd in 2020 afgerond.

 

https://www.made-in.be/kempen/miljoeneninvestering-in-geel-bij-thermo-fisher-scientific/?utm_source=MIK&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=daily

 

4 september 2020

Thuismatch gewonnen!

Archiles architecten haalt de opdracht voor de nieuwe sporthal ‘Axion’ in Geel binnen. Het winnende team dat dit Design & Build project zal realiseren bestaat uit Vanhout.proArchiles architectenZJAStudiebureau Forté, Studie 10, De KockSiegers Technics. In de nieuwe sporthal komt o.a. een professionele dansstudio en een zaal voor gevechtssporten. in de bestaande sporthal worden de inkomhal en de squashzalen vernieuwd.

 

Visualisatie © Claar

13 juli 2020

Geselecteerd voor 2 ontwerpen GO!

Archiles architecten werd door GO! geselecteerd om voor twee basisscholen een ontwerp in te dienen. Wij kijken er alvast naar uit om hier na het bouwverlof meteen mee van start te gaan.

 

Nieuwbouw basisschool ‘Molenschip’ + internaat – Evergem

In samenwerking met OSK-AR ARCHITECTEN en Hooyberghs

13 juli 2020

Geselecteerd voor 2 ontwerpen GO!

Archiles architecten werd door GO! geselecteerd om voor twee basisscholen een ontwerp in te dienen. Wij kijken er alvast naar uit om hier na het bouwverlof meteen mee van start te gaan.

 

Uitbreiding basisschool ‘De stadsmus’ – Oudergem

In samenwerking met OMGEVING en Van Roey Vastgoed

Archiles - Square One

12 maart 2020

Bouwen aan Vlaanderen: Kantoorgebouw ‘Square One’

Eigentijdse duurzaamheid langs de ring. Eind 2019 verrees aan de Geelse ringweg een fonkelnieuw kantorencomplex met zes verdiepingen. Naaste de schitterende ligging torent vooral de puik belijnde vormgeving erboven uit. Tijdloze uitstraling streelt het oog van de al dan niet toevallige passant.

4 maart 2020

Belgian Building Awards 2020

Ons project ‘CC De Factorij’ behaalde met een eervolle vermelding de 2e plaats in de categorie Mixed Use van de Belgian Building Awards 2020. Uit de vele inzendingen werden 5 projecten die er op innovatieve wijze in slagen meerdere functies in één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, genomineerd om kans te maken op de award in de categorie Mixed Use.

 

https://architectura.be/nl/dossiers/belgian-building-awards-2020/42083/belgian-building-awards-uitgereikt-op-batibouw

27 februari 2020

Hoofdpartner AR-TUR

Archiles architecten is vanaf 2020 hoofdpartner van AR-TUR – centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen en wil zo mee een positieve bijdrage leveren aan een verdere duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van de Kempen.

 

Heeft u ook interesse? Meer informatie op volgende link: https://centrum.ar-tur.be/partners.

7 februari 2020

Nominatie Belgian Building Awards 2020

We zijn met ‘CC De Factorij’ opnieuw genomineerd. Geselecteerd uit 90 kandidaten prijken we op de shortlist van de prestigieuze Belgian Building Awards!

 

Met 5 kandidaten in de categorie Mixed Use nemen wij (Archiles architecten in samenwerking met ebtca architecten) het op tegen andere gerenommeerde architectenbureaus van België, op zich al een grote eer!

 

Prijsuitreiking is voorzien op Batibouw 2020!
To be continued…

12 december 2019

Renovatie en redesign kantoorgebouw Caterpillar

De renovatie en redesign van de 3.200 m² kantoorruimte in het hoofdkantoor Caterpillar is ondertussen gestart. Dit beeld geeft alvast een eerste impressie van de groene patio…

 

Visualisatie © Archiles Architecten

15 oktober 2019

Vernieuwde slibbehandeling RWZI Deurne-Schijnpoort duurzamer en circulair

De site van Aquafin is heel herkenbaar door de ei-vormige slibgistingstanks langs de Antwerpse ring en het nieuwe gebouw zal duidelijk zichtbaar zijn voor de vele autobestuurders die er dagelijks passeren. De noodzakelijke uitbreiding van het gebouw moet een aanvulling zijn op het bestaande karakter van de site en mag zeker geen afbreuk doen aan de iconische vormgeving van de tanks, die als landmark fungeren voor het RWZI. De materiaalkeuze voor het nieuwe gebouw is dan ook meer afgestemd op de ei-vormige volumes achteraan de site dan op het bestaande slibgebouw. Het is de bedoeling dat dit gebouw een voortrekkersrol neemt voor het toekomstbeeld van de site.

 

Het bouwproces is een complexe uitdaging voor bouwheer Aquafin, ontwerper Archiles architecten, studie- en engineeringbureau Arcadis en voor de aannemers en leveranciers. De huidige slibbehandelingsinstallatie moet immers te allen tijde operationeel blijven. Aquafin wil in mei 2020 starten met de bouw van het nieuwe slibgebouw en heeft als doelstelling om tegen de zomer van 2021 de renovatiewerken te beëindigen.

 

https://pers.aquafin.be/vernieuwde-slibbehandeling-rwzi-deurne-schijnpoort-duurzamer-en-circulair

25 januari 2019

Belgische architectuur wordt internationaal opgemerkt

Het afgelopen jaar vielen verschillende Belgische projecten internationaal in de prijzen. Ook Archiles architecten deelde samen met ebtca architecten een finaleplaats binnen de categorie ‘Hall/Theater’ van de Architizer A+ Awards!

 

http://www.architectura.be/nl/nieuws/26941/jaaroverzicht-internationale-awards

 

https://architizer.com/blog/inside-architizer/updates/2018-aawards-winners/?fbclid=IwAR19dCa06QBt5bUTeMwzJ2aLdq1sI9r6Sku1rsjIlZ5udfb4ivIiVeW7BSc

24 september 2018

Open House London 2018 Foster + Partners

Archiles architecten tekent present op Open House London 2018. Het kantoor Foster + Partners spreekt tot de verbeelding…

 

11 juli 2018

Architizer A+ Awards – Finalist

Samen met ebtca architecten zijn we met ons project Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ in Zaventem verkozen tot één van de finalisten binnen de categorie ‘Hall/Theater’ van de internationale Architizer A+ Awards.

 

Wat kan je doen om ons te helpen?

 

Via de link hieronder kan je je online registeren, per categorie een stem uitbrengen en vervolgens dien je deze stem nog even te bevestigen via het door jouw gekozen e-mailadres.

 

Klik hier om te stemmen!

 

Stemmen kan tot en met vrijdag 20 juli!

14 juni 2018

Nieuwe campus Onze-Lieve-Vrouwecollege – Antwerpen bijna klaar!

De leerlingen van ‘De Dames’ zullen zich ongetwijfeld snel thuis voelen wanneer ze op 1 september verhuizen naar de nieuwe campus van het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Niet alleen zijn de nieuwe klassen hypermodern uitgerust, er is ook keuze uit maar liefst 4 speelplaatsen. De blikvanger: de dakspeelplaats met zicht op het Stadspark.

26 april 2018

Gouden medaille Publica Awards voor Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ – Zaventem

25 april vond voor de derde maal de uitreiking van de Publica Awards plaats. Deze uitreiking, georganiseerd door EBP, Bouwkroniek en La Chronique, bekroont publieke actoren, hun partners en hun samenwerking.

 

Cultuurcentrum en bibliotheek ‘De Factorij’ – Zaventem, een project door ebtca architecten in samenwerking met Archiles architecten in opdracht van Gemeente Zaventem en Belfius, kreeg de gouden medaille in de categorie Openbare Werken.

8 maart 2018

Klaar voor de volgende 30 jaar!

Sinds 1 februari 2018 is archiles architecten volledig in handen van architect-zaakvoerder Koen Dergent.

 

Opgericht in 1986 door architect Luk Segers is archiles architecten al meer dan 30 jaar actief. In 2011 kwam architect Koen Dergent als partner mee aan boord om de verdere groei en de toekomst van het kantoor te bestendigen en de continuïteit te waarborgen. Ook na deze overdacht blijft Luk Segers als architect-zaakvoerder aan het kantoor verbonden.

 

Archiles architecten zit in een sterke groeifase en wil daarom het team van 18 medewerkers op korte termijn uitbreiden. Het vooruitzicht van een eigen nieuwe kantoorruimte ondersteunt alvast deze groeiplannen.

 

Archiles architecten maakt zich klaar voor de volgende 30 jaar!

30 november 2017

Nieuwe school in de kijker bij AGION

Begin oktober 2017 opende het nieuwe schoolgebouw van de Gemeentelijke basisschool ‘Pierenbos’ in Halle Zoersel. De bestaande schoolgebouwen van de Gemeentelijke Basisschool ‘Pierenbos’ werden vervangen door een nieuwbouw waar de hele school gehuisvest is (kleuterschool en lagere school).

 

Het gebouw is opgedeeld in verschillende, kleinere entiteiten met elk hun eigen toegang. Alle klaslokalen zijn rond de speelplaats georganiseerd. De kleuterklassen beschikken over kleine tuintjes.

 

Ook de straten rondom de nieuwe plek werden aangepakt om een verkeersveilige omgeving te realiseren.

 

Het bouwprogramma omvatte ook de bouw van de sporthal. Buiten de schooluren staat de sporthal ter beschikking van de (sport)verenigingen.

 

De nieuwbouw werd gerealiseerd via een ruimer PPS-project van de gemeente Zoersel. Voor dit scholenbouwproject kende AGION (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs) 4.237.714 euro subsidies toe.

 

http://cdn.flxml.eu/r-0de19a56920d0e234048144f1e706406

23 november 2017

Contract voor bouw Dienstverlening stormvloedkering – Nieuwpoort toegewezen

Het ontwerp van de stormvloedkering is het resultaat van grondig gevoerde studie in overleg met de stakeholders. Het bedieningsgebouw, een ontwerp van Archiles architecten, wordt op het landhoofd op de rechteroever geïntegreerd.

10 juli 2017

Winnend ontwerp – Sportcomplex ‘De Hoogt’ – Turnhout

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Oud-Turnhout heeft unaniem het dossier van de renovatie van de bestaande en de bouw van een tweede sportcomplex ‘De Hoogt’ goedgekeurd. De opdracht werd gegund aan archiles architecten en bouwondernemer Vanhout.Pro.

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20170707_02962678/tweede-sporthal-klaar-tegen-eind-volgend-jaar

20 april 2017

Werf uitbreiding Onze-Lieve-Vrouwecollege – Antwerpen gestart!

De afbraakwerken van het L-gebouw van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen zijn gestart. Het verouderde gebouw aan de Louiza-Marialei wordt vervangen door een nieuwbouw die plaats moet bieden aan de leerlingen van ‘De Dames’ die in 2018 gaan verhuizen uit hun huidige gebouwen.

17 september 2016

Archiles architecten bezoekt 15de Architectuurbiënnale – Venetië

De Internationale Architectuurbiënnale, “Reporting from the front” inspireert Archiles architecten en geeft stof tot nadenken.

 

De boodschap die deze tentoonstelling meegeeft is dat een gebouw niet alleen goed moet zijn, maar liefst ook slim, geëngageerd, inclusief en incrementeel. Architectuur dient namelijk oplossingen te formuleren voor alle problemen en uitdagingen van deze tijd.

 

De tentoonstelling is van 28 mei tot 27 november 2016 te bezoeken in de Giardini en de Arsenale in Venetië. Curator is Alejandro Aravena, die eerder dit jaar de Pritzker Prize voor architectuur won.

6 juni 2016

Archiles architecten en ebtca architecten leiden minister Sven Gatz rond op werf ‘CC De Factorij’ – Zaventem

Archiles architecten en ebtca architecten gaven Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, op 3 juni een rondleiding op de werf van het nieuwe Cultuurcentrum en bibliotheek van Zaventem. Ook burgemeester Francis Vermeiren en schepen van Cultuur, Ingrid Holemans, waren aanwezig.

 

Precies een jaar geleden werd gestart met de bouw van een nieuw Cultuurcentrum dat de naam ‘De Factorij’ zal dragen. Er komt o.a. een zaal voor theater- en muziekproducties die zal kunnen omgebouwd worden tot een congreszaal, een cafetaria, een foyer, een tentoonstellingsruimte en ook de bib verhuist naar hier.

Awards & Publicaties

2024

Architectura

Ontmoeten staat centraal in duurzaam en compact balsportcentrum Willebroek

Architectura

Essens verenigingsleven krijgt nieuw vrijetijdscentrum met flexibele ruimtes en doordachte akoestiek (Archiles & ebtca)

Architectura

AC Hasselt: recent nog met sloop bedreigd, binnenkort herbestemd tot kunstenhuis met behoud van iconische brutalistische gevel.

2023

Loop Design 2023 Architecture

Category Award Winner - Educational buildings: 'Onze-Lieve-Vrouwecollege' - Antwerpen

Bouwen aan Vlaanderen 6

Publicatie: sporthal Axion

2022

Architectuurportfolio – Archiles architecten

Publicatie portfolioboek: Samenvatting van onze meest sprekende projecten van de afgelopen jaren, alsook de opdrachten die momenteel volop in ontwikkeling en uitvoering zijn.

2021

Buitengewoon Belgisch Bouwen 6

Publicatie: Woning WE

2020

Plan Magazine 11

Publicatie: Woning WE

2de plaats Belgian Building Awards: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Categorie: Mixed use

Hoofdpartner AR-TUR

Archiles architecten is vanaf 2020 hoofdpartner van AR-TUR

2019

Plan Magazine 08

Publicatie: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Speciale vermelding Architizer A+Awards: ‘Onze-Lieve-Vrouwecollege’ – Antwerpen

Categorie: Institutionele - lagere en middelbare scholen

2018

Publica Awards: Cultuurcentrum en bibliotheek – Zaventem

Categorie: Openbare Werken