Office building ‘Square One’

Office building ‘Square One’

IT companies Netropolix and Covr together bought a plot of land along the beltway in Geel. In view of the strong growth of both companies, there was a great need for a new, comfortable working environment. In addition to an office environment for 120 people, workplaces for assembling computer components and a separate storage area had to be provided.

The project also provides space for external companies. Maximum use is made of a contemporary form of working together, with community multi-purpose rooms that allow for wide use.

The project is conceived as a stacking of two parts: a light office volume on top of a massive covered car park. The office function is given a characteristic business-like effect. Vertical fins provide a clear articulation of the form and ensure a variable facade appearance from open to closed. The façade is uniform and focused on maximum daylight incidence for a pleasant working environment.

The plinth is unique for its robust concrete finish. A robustly designed table covers the planned parking spaces and accommodates the various circulation cores under one uniform roof. The high free space ensures that a new interpretation is possible at a later stage.

A high level of attention is paid to the green integration of the building into its surroundings. A wide green zone on the north side provides a buffer to the houses along Larumseweg. In case of expansion, all edges of the plot will be greened to the maximum, so that the building is experienced as being ‘in the green’ on all sides.

Technical info

Client

Netropolix & COVR

Location

Geel

Design team

Archiles architecten, Van Hoorickx, Bogaerts, Xenadvies, De Fonseca, ASBT

Contractor

Democo

Period

2018 – 2019

Surface

5.750 m²

Budget

8.315.625,20 EUR

Status

Completed

Photography

Evenbeeld