WONING WE

  • Categorie: Wonen
  • Opdrachtgever: privé
  • Locatie: -
  • Ontwerpteam: archiles architecten
  • Periode: 2018 - 2019
  • Oppervlakte: -
  • Budget: -
  • Status: uitgevoerd
  • Foto's: Evenbeeld

Het terrein is gelegen in een groene woonomgeving. Op de site stond een witte gelijkvloerse villa die niet meer aan de huidige duurzaamheidsnormen voldeed. In samenspraak met de bouwheer is er gekozen om de bestaande villa af te breken en een nieuwe, moderne gelijkvloerse villa te bouwen.

Het concept gaat uit van een rechthoekige balk, waaruit voor- en achteraan uitsnijdingen zijn gemaakt. De uitsnijdingen voorzien ruimte voor terrassen. Door de binnenhoeken van deze uitsnijding afgerond uit te voeren, ontstaat een soort plasticiteit van het volume. Plasticiteit benadrukt door het ronde glas.

Ter hoogte van de voorgevel wordt een ‘ochtendterras’ voorzien, georiënteerd op het oosten. De privacy wordt bekomen door een tuinmuur. De tuinmuur staat vrij, en voorziet zo toch nog contact met de straat en de buurt.

Het overdekte terras achteraan is over de volledige lengte van de leefruimte doorgetrokken, en vormt zo een verlengde tussen binnenruimte en buitenruimte. Dit wordt extra benadrukt door de verdiepingshoge ramen drempelloos uit te voeren.

Opvallend is het open karakter van het geheel, met voldoende leefruimte daar waar het nodig is. Elke plek heeft z’n kwaliteit naar buiten en naar binnen toe. Er zijn geen barrières. Exterieur en interieur vloeien in elkaar over. Gaan we het gelijkvloers af, dan zien we hoeveel rust en verbinding zo’n drempelloos ontwerp biedt.

Elke ruimte die beleving genereert, heeft een relatie met de tuin. Dat geldt voor de keuken, de leef- en zitruimte en het bureau, alsook voor de badkamer en slaapkamer met verdiepingshoge ramen. Zoveel openheid heeft geen deuren nodig.

De verbinding met de natuur, het open en blikverruimende karakter, de unieke gevelbekleding, de ecologische ingrepen… stuk voor stuk maken ze de gelijkvloerse villa tot een plek die de levenskwaliteit verhoogt. Het is een opmerkelijke woning die esthetische en technische aspecten knap weten samen te brengen voor decennialang woonplezier. 


← Terug naar overzicht