SPORTCOMPLEX DE HOOGT

  • Categorie: Publiek
  • Opdrachtgever: AGB Oud-Turnhout
  • Locatie: Oud-Turnhout
  • Ontwerpteam: archiles architecten, Tractebel, Groep Van Roey
  • Periode: 2017 - ...
  • Oppervlakte: 2.965 m²
  • Budget: € 3.500.000
  • Status: bouwaanvraag

Door een tekort aan sportinfrastructuur besliste het gemeentebestuur om over te gaan tot renovatie en uitbreiding van hun bestaande sporthal in het sportcomplex ‘De Hoogt’. Na een grondige analyse van de bestaande accommodatie en zijn omgeving werden de noden en opportuniteiten uiteengezet, waarna de hieruit afgeleide gebruiksscenario’s werden samengebracht in een nieuw ontwerp voor de sportfaciliteiten.

Het optimaal functioneren van de sportinfrastructuur staat centraal binnen het opzet van het ontwerp. De bestaande infrastructuur blijft zo veel mogelijk behouden om het gebruik van de bestaande sportfaciliteiten tijdens de werken niet in het gedrang te brengen. De interne circulatie wordt herbekeken en verbeterd en integraal toegankelijk gemaakt.

Een nieuwe, grote sportzaal krijgt zijn plaats naast de bestaande hal. Ertussen nestelen zich de kleedkamers en cafetaria, zodat korte looplijnen en een overzichtelijke organisatie worden opgezet. De nieuwe inkomzone vormt, samen met de polyvalente zaal, het uithangbord van het vernieuwde sportcomplex. De afgeronde luifel begeleidt de bezoekers en nodig uit om binnen te komen. Door de centrale ligging van de inkom worden alle functies onderling verbonden en worden korte loopafstanden gecreëerd. Ook het onthaal is strategisch gelegen nabij de inkom, zodat er met weinig personeel voldoende controle en overzicht kan gewaarborgd worden.

Door de compacte vormgeving en organisatie blijven toekomstige uitbreidingsscenario’s en buitenactiviteiten eenvoudig mogelijk. Bovendien zorgt dit ervoor dat energieverliezen maximaal ingeperkt worden en de schil efficiënt kan geïsoleerd worden.

De keuze van het materiaalgebruik wordt in hoofdzaak ingegeven door het gebruik, met name onderhoud en stootvastheid spelen een belangrijke rol. Het interieur wordt dan ook in hoofdzaak in zichtbaar betonmetselwerk uitgewerkt. Op de verdieping zorgen grote glaspartijen voor uitzicht op de sportruimtes. Ook wordt veel aandacht besteed aan de akoestische waarde van de ruimten, bijvoorbeeld in de sporthal wordt gebruik gemaakt van geperforeerde staalplaten en geïsoleerde binnendozen, boven een massieve plint in betonmetselwerk.

Ook op het vlak van duurzaamheid neemt het ontwerp een voortrekkersrol in. Dit zowel op het vlak van materiaalgebruik, compactheid, luchtdichting, als het gebruik van hoogtechnologische technieken en hernieuwbare energie. Het energieverbruik wordt maximaal beperkt door het voorzien van een intelligente sturing, gebaseerd op aanwezigheid-, temperatuur- en CO2-detectie in bepaalde lokalen.

Het resultaat is een vernieuwd en vernieuwend sportcentrum, waarbij de volledige site betrokken wordt in een nieuw elan. Dit leidt tot een grondige herwaardering van sportsite De Hoogt binnen een duidelijke en duurzame toekomstvisie.


← Terug naar overzicht