SOCIALE WONINGEN MECHELSESTEENWEG

  • Categorie: Wonen
  • Opdrachtgever: SHM kanton Heist-op-den-Berg
  • Locatie: Heist-op-den-Berg
  • Ontwerpteam: archiles architecten, Macobo
  • Periode: 2013 - …
  • Oppervlakte: 3.875 m²
  • Budget: € 5.000.000
  • Status: In ontwerp

Opvallend voor het bouwterrein is zijn langgerekte vorm en de openheid van de grote, groene ruimte. Enkel ter hoogte van de Mechelsesteenweg is deze groene oase in de huidige situatie beperkt zichtbaar vanuit de openbare weg. Ons ontwerp is erop gericht om deze kwalitatieve kenmerken te versterken en wil daarom een schakelfunctie innemen tussen de drukke sfeer van de steenweg en het rustige binnengebied. De concrete koppeling komt uitsluitend tot stand voor de stille weggebruiker, zodat de leefkwaliteit van de woningen en de groene ruimte niet nadelig wordt beïnvloed.

Het centrale park wordt aangelegd als een grote, groene, publieke ruimte. Iedere gebruiker vindt er zijn eigen plekje terug: wandelaar - fietser - sporter - visser -... De verschillende zones worden zonder barrières ondergebracht in één groot geheel. Verschillende elementen worden aangewend om de beleving en het gebruik van het park te stimuleren: een wadi met rietplassen, boomgaard, sportplein, speeltuigen, banken,... Voor ieder wat wils!

De 45 wooneenheden op de site vallen uiteen in drie uiteenlopende typologieën.

Op de kop van het park staat een ‘urban villa’ met 13 appartementen. De centrale ligging resulteert in een alzijdig gebouw, zodat het beeld vanuit het park vanuit iedere plek wordt opgeladen door de aanwezige terrassen. Doordat de woningen elk naar een andere oriëntatie gericht zijn, is er geen enkel onderling privacy-conflict.

14 individuele parkwoningen bevinden zich aan de oostzijde van het park en vormen een duidelijke scheiding tussen private en publieke ruimte. Het gevelfront aan het park doet een krachtige, ruimtelijke structuur ontstaan, maar mag geen starre rij vormen. Door de woningen onderling ten opzicht van elkaar te verschuiven wordt het eenzijdige gevelvlak leven in geblazen.

Tenslotte strekken 18 erfwoningen zicht uit in een langgerekt volume van de Mechelsesteenweg tot aan het centrale park. Dit volume zorgt voor een uitnodigend gebaar vanuit de steenweg. De woningen hebben elk hun eigen voordeur aan het erf of park en beschikken over een grote tuin of een ruim dakterras.


← Terug naar overzicht