SAIGO

  • Categorie: Onderwijs
  • Opdrachtgever: Gemeente Mol
  • Locatie: Mol
  • Ontwerpteam: archiles architecten, Tecobe, B.E.C., Macobo, Vengineering
  • Periode: 2003 - 2015
  • Oppervlakte: 1.504 m² 
  • Budget: € 2.500.000
  • Status: uitgevoerd
  • Foto's: Liesbet Goetschalckx

Te midden van het bosrijke domein ‘Galbergen’ in Mol bevindt zich de school Saigo voor buitengewoon lager onderwijs. Al jaren kampt de school met een tekort aan klassen en ondersteunende ruimtes. In 2012 worden na een lange wachttijd de subsidies door AGIOn goedgekeurd en kan de uitwerking van het ontwerp verder van start gaan.

De uitbreiding van de school werkt als het ware de bestaande logica van losstaande volumes rond het binnengebied af. Een spel van open-gesloten, binnen-buiten, massief-transparant kenmerkt de site. Het nieuwe volume creëert een afgeschermde, groene speelzone met centraal een grote polyvalente ruimte die ook als refter gebruikt zal worden voor de hele school. De ruimte krijgt volledig glazen wanden zodat een aangenaam overzicht op de omgeving ontstaat. Ook de overdekte speelplaats sluit hierop aan. De glazen scheiding kan volledig open gezet worden zodat de grens tussen binnen en buiten vervaagd en een gevarieerd gebruik mogelijk wordt.

De school krijgt een overdekte passage rondom het gelijkvloers, herkenbaar in het ritme van betonnen kolommen. Dit zorgt voor de nodige beschutting tegen zon en regen en geeft plaats aan verschillende zit- en speelelementen voor kinderen en leerkrachten. Alle ondersteunende functies zijn op het gelijkvloers gesitueerd om een vlotte bereikbaarheid en interactie met de hele site mogelijk te maken. Een centrale gang verbindt op een leesbare en overzichtelijke manier alle onderdelen. Een zelfde logica herhaalt zich op de verdieping waar 14 klassen een plaats krijgen. Grote ramen en terrassen geven een goed uitzicht op de vele bomen uit het ‘Sterrenbos’.


← Terug naar overzicht