Internaat ‘Talentenhuis Ingo’

Internaat ‘Talentenhuis Ingo’

Omwille van het feit dat het bestaande internaat van het GO! aan de Pater van Mierlostraat in Turnhout te groot en energieverslindend was geworden, werd beslist om een nieuwbouw te ontwikkelen op de terreinen van de basisschool ‘De Smiskens’. Het binnengebied bleek de ideale locatie om het nieuwe internaat op te richten door zijn ligging, ontsluiting en de interessante wisselwerking die mogelijk wordt met de school. Zo worden verschillende lokalen dubbel gebruikt en is een bijkomend klaslokaal opgericht om de huidige noden van de basisschool op te vangen.

Het voorontwerp was reeds uitgewerkt door de opdrachtgever – het gemeenschapsonderwijs – zelf, toen in juni 2015 Archiles architecten werd aangesteld voor de verdere uitwerking van het uitvoeringsdossier en de opvolging van de werken. In nauw overleg met de opdrachtgever en gebruikers maakte Archiles zich het ontwerp eigen. Verschillende onderdelen in het ontwerp werden verder verfijnd en alle disciplines (stabiliteit, technieken, epb, akoestiek) werden gecoördineerd. De uitvoering startte in mei 2016 om uiteindelijk het nieuwe internaat al in oktober 2017 op te leveren.

Een heldere organisatie ligt aan de basis van het ontwerp. Op de bovenste verdiepingen worden 90 kamers gerangschikt langs de 4 zijden. Iedere verdieping is symmetrisch opgedeeld, zodat in totaal 4 verschillende leefgroepen ontstaan. Centraal liggen alle sanitaire voorzieningen en de hoofdcirculatie. De kamers geven uit op twee centrale ontspanningsruimten, hierdoor worden al te lange gangen vermeden en wordt de interactie tussen de internen bevordert. Een rechthoekige patio zorgt voor een aangename lichtinval in de kern van het gebouw en accentueert bovendien de inkomzone op het gelijkvloers.

Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige vormgeving. De rechthoekige vorm wordt doorbroken op het gelijkvloers door diverse open ruimtes en de patio die de benadering van het gebouw verbijzonderen. Dit aspect wordt benadrukt door het materiaalgebruik: de gelijkvloerse plint krijgt een frisse, groene uitwerking in verticale panelen. De bovenverdiepingen daarentegen worden eerder statisch uitgewerkt in witte gevelsteen met ritmische raamopeningen in donker schrijnwerk. De compacte vormgeving en de doorgedreven isolatie zorgt ervoor dat het K-peil slechts 24 bedraagt. De technieken zijn hoogtechnologisch uitgewerkt (hoogrendementsketel, LED-verlichting, intelligente sturing), waardoor een E-peil van E60 wordt behaald.

Technische info

Opdrachtgever

GO! Onderwijs Vlaamse Gemeenschap

Locatie

Turnhout

Ontwerpteam

Archiles architecten, Macobo, V2S, De Fonseca, 2B-Safe

Periode

2015 – 2017

Oppervlakte

3.226 m²

Budget

3.481.671,00 EUR

Status

Uitgevoerd

Fotografie

Evenbeeld