HOOFDKANTOOR IOK

  • Categorie: Kantoor
  • Opdrachtgever: Van Roey - Vanhout
  • Locatie: Geel
  • Ontwerpteam: archiles architecten, HUB, bureau Bouwtechniek, Forté, Technum
  • Periode: 2011 - 2014
  • Oppervlakte: 6.900 m²
  • Budget: € 7.380.000
  • Status: uitgevoerd

Een doorgedreven visie op het vlak van duurzaamheid vormt het startpunt voor het ontwerp van het hoofdkantoor van IOK in Geel. Vanaf het begin wordt gekozen om de beschikbare ruimte op de site maximaal te benutten. Om dit te verwezenlijken kiezen we ervoor om in de hoogte te bouwen om ruimte te houden voor toekomstige uitbreidingen. Een masterplan op lange termijn – voor de uitbouw van een ‘wetenschapspark’ – ondersteunt deze visie. Bovendien is de projectsite gelegen nabij het drukke verkeersknooppunt aan de ring van Geel. De hoogbouw zal zo uitgroeien als volwaardige stadspoort, zichtbaar vanuit de wijde omgeving.

Het nieuwe hoofdkantoor neemt een prominente plaats op binnen dit toekomstige ensemble. Het eenvoudige, rechthoekige volume staat langs de ringweg en zal een duidelijke plaats innemen voor voorbijgangers dankzij zijn hoogte van 6 bouwlagen. De kantoren zijn georganiseerd rond een compacte technische kern. Door de eenvoud in structuur wordt een erg flexibele indeling bekomen die kan variëren met zijn gebruikers doorheen de tijd. Op het gelijkvloers zijn de receptie en vergaderzalen gelegen. Door verschillende uitsprongen in de gevel worden deze gezamenlijke functies benadrukt in het volume en worden relaties gelegd met de nevenliggende bestaande kantoren. Het gebouw verankert zich zo in zijn huidige en toekomstige omgeving.

Een structureel raster – gebaseerd op de economisch meest efficiënte afmetingen – is doorgetrokken doorheen het volledige ontwerp en wordt vertaalt in de gevel. Het ritme van de prefab houten gevelelementen doorbreekt het strakke patroon van raamopeningen en zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk gevelbeeld. Het materiaalgebruik en de detaillering is een vertaling van de link tussen het commerciële programma en de landelijke omgeving met open velden.


← Terug naar overzicht