Ecodroom

Ecodroom

The realization of this project, as a PPS, is part of the urban renewal project Ecodroom. The development of the former swimming pool site fits in the context of the strategic renewal of public spaces in the center of Geel as an impulse for sustainable urban development, in terms of a public-private partnership.

The project involves a mixed-use development with a diverse range of housing types (lofts, apartments, service flats and social housing), spacious and vibrant service facilities and commercial spaces.

The demolition of the existing site and complete reconstruction of 112 social apartments, spread over 9 blocks and to be built in 3 phases. The development offers a mix of 1, 2 and 3 bedroom apartments, some of which are wheelchair accessible.

The contiguous volume of the building block emphasizes collectivity, while the individual living quality for the residents is guaranteed by an interesting alternating number of floors (3-5).

The accesses to the apartments are grouped on the inner side of the building block which is designed as one green courtyard. This encourages both internal relationships between residents and with passers-by crossing the block to reach the center. The duality of red bricks on the outside and white plastering on the courtyard side emphasizes this division.

The compact design provides a sustainable building that fully meets the contemporary needs. The collectivity of the project as a whole also benefits the efficient use of our scarce open space within the city.

Technical info

Client

Ecodroom

Location

Geel

Design team

Archiles architecten, HUB architecten, Bureau bouwtechniek, Cenergie, Botec, A-Safety

Contractor

Democo, Vanhout Projects, Van Roey Vastgoed

Period

2009 – 2014

Surface

28.500 m²

Budget

17.749.807,00 EUR

Status

Completed

Photography

Archiles architecten, HUB architecten